Сергей Станишев трябва да води листата на БСП за евроизборите. Така евродепутатът и член на НС на БСП Георги Пирински отговори на въпрос по време на интервю за "24 часа". "Защото Партията на европейските социалисти (на която Станишев е президент - б.р.) с всичките си условности е носител на една социалноориентирана линия на развитие на ЕС. И във взаимодействие и с по-левите, и със зелените в Европейския парламент може да се постигне добра политика. При това Станишев бе еднозначно номиниран от конгреса на БСП за президент на ПЕС", коментира Пирински.

Изданието припомня, че тази номинация е излъчена преди Станишев "да обтегне отношенията си с Корнелия Нинова покрай Истанбулската конвенция". Така е, отбелязва в отговор Пирински и изтъква, че от това кои ще бъдат кандидатите, ще е ясно какви разбирания ще отразяват в Европейския парламент. "Право да ви кажа, от различните имена, които чувам, започвам да се чудя дали има място за БСП в тази листа?! Силно се лансират граждански квоти, чуват се имена от други партии като АБВ", отбеляза Пирински. 

"24 часа" отново поставя въпроса за водачеството на листата, като посочва две имена: Елена Йончева и Иво Христов. В отговор Пирински подчерта, че при всички случаи водач трябва да е представител на БСП и това за него трябва да е Сергей Станишев. "Не можем да си играем с подобни въпроси. Тук става дума за сериозни политически заявки и за защита на една позиция на БСП в България независимо от тези сблъсъци по Истанбулската конвенция", заключи по темата Георги Пирински.