Българският премиер Кирил Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски дадоха брифинг пред журналистите в Скопие относно срещата им на четири очи по повод Евроинтеграцията на западната ни съседка и Договора за добросъседство. На съвместната пресконференция двамата очертаха възможността фокусът на отношенията да бъде прехвърлен от проблемите към добросъседството и реалните действия.

"Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база", заяви Петков и добави, че линията София-Скопие ще бъде реалност, а добросъседството ще се измерва в реални стъпки.

"Днес имахме много добър и приятелски разговор. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи възможности за обогатяване на нашите отношения. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", посочи българският премиер.

По думите му оттук нататък всяка седмица ще има среща с по една от групите, за да може фокусът на отношенията да се прехвърли от проблемите към добросъседството.

Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията.

И двама сме решени скоростта, с който движим този процес, да се запази, каза Петков.

Снимка: БТА

"България уважава самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и всички езици, описани по конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси", посочи още министър-председателят.

С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни, каза от своя страна премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", обърна се Ковачевски към българския си колега. Той припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.

"Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси", посочи още Ковачевски. Той допълни още, че оттук нататък България ще използва късото име Северна Македония за югозападната ни съседка, за което е изпратена и нота до ООН.

Снимка: БТА

"Трябва да финализираме и договора за трансгранично сътрудничество 2022-2029 г.", отбеляза премиерът Ковачевски. Той допълни, че е взето и решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г.

"България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения", каза още Ковачевски.

Снимка: БТА

Днес министър-председателят е на визита в РСМ, като българската делегация беше посрещната от Ковачевски пред сградата на правителството в Скопие с държавни и военни почести.

Снимка: БТА

Македонският премиер бе придружен от Горан Мисовски - подпредседател на парламента, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи и Благой Бочварски - министър на транспорта.

Dir.bg следи на живо визитата. От мястото на събитието предава специалният ни пратеник Елза Тодорова.

Очаквайте още новини в реално време от Dnes.Dir.bg и Dir Podcast!