В 45-ия парламент ще има най-много депутати, които са познати на обществото от студентското предаване "Ку-ку". Всички те са известни с политическата си сатира през годините на демокрация у нас, предаде БНТ.

В своите скечове те са осмивали всички ключови политици и политически събития през т.н. преход.

"Мисля, че в този 45-и парламент има най-много", каза Любен Дилов-син, избран за депутат от ГЕРБ - СДС.

"Ако не бъркам, сме петима, значи аз и Радо Чолаков, които сме учредители. Ние сме от най-най-първата група, която създаде предаването. То в началото трябваше да се казва "Студентски парламент", ако помниш. След това вече, малко по-късно, влязоха Слави, Ивайло Вълчев и Тошко Йорданов", поясни Дилов-син.

Още с началото "Ку-ку" започва да дразни с политическата си сатира. Второто предаване е спряно заради политически скеч, роден от репликата на Петър Младенов за танковете. На 27 януари 1990 година "Ку-ку" пита случайните си зрители дали биха спрели с тялото си танк. 20 месеца по-късно то става най-известното предаване в България. Студентска програма "Ку-ку" става танк.

Снимка: Скрийншот от кадър на "Ку-ку"

"Изобщо държавата като танк направи от българската младеж, ще употребя един термин, който в момента е модерен в ЦК на комсомола: "демографски пролетариат", казва малко по-късно Любен Дилов-син.

"За времето, през което нямаше "Ку-ку", се случиха най-невероятни събития в нашата страна. Изтече доста вода, в която сега много хора се чувстват накиснати", казва и Радомир Чолаков, който сега става депутат също от ГЕРБ-СДС от Пловдив, след отказа на Бойко Борисов да стане народен представител.

През годините "Ку-ку" дава няколко депутати. Петър Курумбашев, Емил Кошлуков и Росен Петров. Всичко това обаче се случва след 1994 година и историята на първата забранена политическа партия у нас "Народно движение Ку-ку".

"Нейната листа през 94-а година беше от 11 национала, играли на САЩ 94, и 7-8 бяха водачи на листи. Тогава беше още рано. Неслучайно се задейства чувството за съхранение на тогавашния политически елит и Татарчев по реда на надзора ни спря от участие в изборите и след това ни заличи, буквално с решение на съда ни заличиха", разказа Дилов-син.

Любен Дилов е бил депутат и в 40-ия парламент, а в 43-ия и Росен Петров.

Слави Трифонов: "Гледам малцинствата, всички, всички са доволни, че Доган се ожени. Снощи Сашо Томов слезе от гората, всички, всички партизани бяха полудяли".

"Винаги като една ракета "Пършинг" този хумор, куковския, се е движил по релефа на политиката", коментира още Дилов-син.

А в 45-ия влиза и Слави Трифонов със своята партия "Има такъв народ". А според Дилов-син паралелите с Пепе Грило и Зеленски имат своята логика.

"Той не е толкова в характеристиката - прилича ли Слави на Зеленски или прилича на Пепе Грило, а той е във факта, че социалните мрежи и непосредствената публичност на новото време, в което живеем, ще вкарва в политика все повече такива герои. В тия модерни времена, когато се управляват цели държави като Америка през Туитър и България през Фейсбука на премиера, е съвсем нормално да се случи", каза Дилов-син.

Дилов допуска, че е възможно в един следващ парламент т.н. "кукувци" да бъдат повече от пръстите на едната ръка.