Публикация на сп. „Тема“ от 26 февруари 2009 г. я определя като един от „идеолозите на герберизма„. А според публикация в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 г. Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори. Стратегията е писана точно по времето, в което Велкова представлява австрийския лобист у нас, пише offnews.bg.

Росица Велкова не е била учредител на ГЕРБ, нито член на партията, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. През 2008 г. Велкова е участвала като един от експертите в Експертната комисия по информационни технологии към ПП ГЕРБ. В рамките на комисията всеки един участник е имал възможност да дава становища и препоръки за развитието на сектор информационни технологии като цяло, съобщиха от партията, на която се позова "Фокус".

В сряда от ГЕРБ обявиха, че искат анкетна комисия в парламента, която да провери фактите, изнесени в рамките на скандала в Австрия. Предлогът - да се изчисти името на България, замесено в скандала.

В партията сега са изненадани, че името на Велкова е замесено в скандала "Хохегер".
"Честно казано нямам никаква идея", коментира по-рано заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от News.bg.

Управляващите не дават еднозначен отговор дали Велкова ще бъде изслушана в бъдещата парламентарна комисия по случая. Валентин Николов обаче намекна, че проверка по случая с фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена.

"Да видим дали са отивали потоци пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова. Нека да видим тези пари за какво са дадени, ако са дадени, аз нямам нищо против, ние не обвиняваме в момента. Досега не съм чул някой да обвинява. В момента нещата идват от Австрия. Поставяме въпроси, които в австрийския парламент са поставени и в австрийските медии. Така че аз не виждам проблем", коментира Николов, цитиран от БНР.

От интервю на Петер Хохегер в "Преса" стана ясно, че фирмата на Моника Янова (бивша Йосифова) е получила от известния лобист 270 хил. евро. Нейната ПР агенция е била "нашата партньорска агенция", с която се кооперирахме", признава Хохегер.
Той обаче допълва, че пари са получили членовете на борда на проекта, сред които двама австрийци (единият от които женен за българка), хора от Германия и Англия, и жена от опозицията. Хохегер твърди, че не си спомня нейното име. Не е ясно дали това не е била Росица Велкова.

Вчера Моника Янова (бивша Йосифова) се закани да съди министрите Мирослав Наденов и Цветан Цветанов, че са я намесили в скандал, опетнявайки името и репутацията й. Днес Найденов й препоръча да съди австрийските депутати и медии, които многократно в рамките на скандала споменавали името на България и на бившия премиер Сергей Станишев, който живее с Янова.