50 социалисти поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния й щаб заради резултатите на Местни избори 2019. В анализ на резултатите, озаглавен "Обективен прочит", те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 г., когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници.

БСП губи трети поредни избори в последните четири години. 

След балотажа т.г. предизборният щаб отчете 61 кметове на общини, сред които и на областни градове като Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой на общинските съветници. През 2015 г. БСП нямаше кмет в нито един областен град.

Внушаваната от ръководството недействителна картина за завръщане на БСП в управлението е опасно, защото създава илюзорна представа за състоянието на партията и успешното й представяне на следващи избори. Имаме частични успехи на места, и то само при кметските избори; цялостно отстъпление в местната власт; загуба на потенциал в общинските съвети; общини с един-двама съветници; пълно отсъствие в определени райони на страната. Това не е завръщане!

Не промяна, а "подмяна на БСП"

В анализа на опозицията, който се очаква да бъде депозиран на "Позитано" 20 преди пленума, се посочва, че смяната на председателя и ръководството е необходима, ако партийците искат БСП да се възприема като алтернатива на статуквото. "С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори, ще расте само толкова, колкото е удобно на ГЕРБ, и ще се радва единствено на второстепенната политическа роля на "завърнал се участващ" във властта", посочват социалистите.

Опозицията на ръководството смята, че е необходимо отваряне на БСП към центъра и гражданите, а не това, с което се занимавала Нинова като първостепенна задача - "прочистване на партията по свое усмотрение". Посочва се още, че имало пълна нетърпимост към различните мнения в партията.

"Широко рекламираната "промяна" според Нинова, която всъщност е подмяна на БСП и прокарване на линии на разделение и противопоставяне, не даде положителен резултат и не доведе до нарастваща подкрепа", пише в алтернативния анализ.

Анализът сочи, че низходящата тенденция на доверие към партията е и заради целенасочено подменения характер на партията от демократична към авторитарна, от лява към популистка.

БСП се свива и се превръща от национална в регионална и електорална партия

Според 50-те социалисти т. нар. "промяна" на Нинова е една от причините за отсъствието на БСП от изборната карта на България в 14 области, това е половин България! Действията на ръководството превръщат БСП от масова и програмна в регионална и електорална партия, твърди анализа.

В анализа на вътрешната опозиция се посочва още, че вместо да разширява географията си, БСП се свива. След изборите т.г. в седем области - Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра и Кърджали, социалистите нямат нито един кмет на община, а в други седем - Бургас, Габрово, Пазарджик, Търговище, Русе, Разград и Смолян - само по един. Населението в тези области, в които на практика според опозицията БСП нямала представителство, е 2 865 810 души.

За листите на БСП с кандидати за общински съветници са гласували едва 43 376 души повече от тези през 2015 г. От тях гласовете обаче в София и Русе са 41 380.

В анализа се посочва, че БСП няма съветници в 25 общини, в други 23 - има само по един, а 57 - по двама, както и че селските кметове на партията са под 300 при избори в 2930 села.

Анализът сочи още, че е станало ясно, че в хода на кампанията много от кандидатите са били оставени сами, а други не получиха политическа подкрепа в случаите на саморазправа с тях от страна на силови и други структури, близки до управляващата партия.  Отсъствали са националните теми на левицата.

В поредни избори БСП не успя да използва своята принадлежност към семейството на европейските социалисти.

Столетницата не разбра и не се поучи от политиката на прогресивните сили в Будапеща срещу Орбан. Не използва потенциала на социалистите Карл-Хайнц Ламберц, президент на Комитета на регионите и на Елиза Ферейра - бъдещ комисар по регионално развитие, отчита анализа.

Може ли по този път БСП да спечели следващите парламентарни избори?

Неуспешната кампания от изборите за европейски парламент, както и току що преминалата за местни органи на самоуправление, показват, че не става дума за случайни грешки, а за цялостно сгрешен политически курс на партията. Този курс се характеризира с подменените автентични ценности на левицата, подмяна наречена "ляв консерватизъм". Подмяната "Нови лица" доведе до разбиване на партийни структури, до концесиониране на партийни листи, с цел бизнес интереси и задкулисни договорки с други политически сили.

Налаганата линия на "разтваряне на БСП" към и сред неясни политически, а често и бизнес общности, доведе до обезличаване и неразпознаваемост на самата партия, сочи анализа.

БСП се нуждае от истинско обновление, което да превърне партията в реален опонент и алтернатива на сегашното управление, предлагайки желаната промяна, заявяват 50-те социалисти. Необходимото отваряне на БСП към политическия център и към гражданите може да бъде осъществено само, ако БСП се превърне в истинска алтернатива на ГЕРБ и предложи желаната промяна, смятат те.

Документът е подписан от бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, от други представители на вътрешната опозиция като Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и от настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. Имената са 50, а членовете на Националния съвет, който в неделя ще обсъжда изборните резултати - 183.

Какво предстои

Досега само местният лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов бе заявил, че ще иска оставката на лидера Корнелия Нинова и заместника й Кирил Добрев заради резултатите във Варна, където наложеният от "Позитано" 20 кандидат за кмет Анелия Клисарова не стигна на балотаж. След вота Нинова определи искането на Гуцанов като искане на човек с чувство за хумор.

Макар и Националният съвет да не може да гласува оставката на председателя, при изборни загуби досега лидерът не веднъж е искал вот на доверие от съвета. Близки до Нинова се съмняват, че ще се стигне до такъв ход.

След загубата на евроизборите Нинова първо обяви оставка, но после се отказа от нея и направи заявка за нов мандат. Сегашният й изтича през пролетта на следващата година, когато за първи път трябва да се проведе пряк избор на председател на БСП. Правила за провеждането му няма, но се знае, че той трябва да бъде предхождан от избори за местни лидери и делегати от страната в конгреса на партията.