Аз мисля, че събитията от 10 януари 1997 година и 4 февруари 1997 година, промениха всъщност много категорично посоката, по която беше тръгнала България. Това заяви Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 по повод събитията, довели до връщането на мандата на БСП на 4 февруари 1997 г.

"В известен смисъл нищо от това, което се случва днес - членство в НАТО, в Европейския съюз, еврофондове, участия в евроизбори, участия в европейски дебат с всички плюсове и минуси, разбира се - всичко това нямаше да го има, ако не се бе случило онова, което се случи след 4 февруари", отбеляза Петър Стоянов, цитиран от "Канал 3".

Вследствие на хиперинфлация през 1996 г. политическата обстановка в страната постепенно се изостря. На извънреден конгрес на 21 декември 1996 г. премиерът Жан Виденов заявява, че се оттегля от поста на председател на Висшия съвет на БСП и декларира, че подава оставка и като министър-председател както и от цялото правителство.

На 28 декември 1996 г. 37-ото Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов и според Конституцията от 1991 г. то продължава да изпълнява функциите си до избора на ново правителство. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари обаче президентът д-р Желю Желев (чиито мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание, което завършва с окупация и нападение над сградата на парламента. Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите, като десетки от тях са ранени.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, встъпил в длъжност на 22 януари същата година, връчва на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на правителство, което е длъжен да стори съгласно Конституцията на Република България.

Развръзката на политическата криза идва на 4 февруари 1997 г., когато БСП връща мандата за съставяне на правителство. С посредничеството на президента Петър Стоянов политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

"БСП беше принудена да върне мандата по онова време и е важно да се каже това, защото на 4 февруари аз очаквах представителите на БСП, тъй като вече бях връчил мандат за съставяне на правителство точно на тях", припомни той.

"На 4 февруари те дойдоха с една папка, в която имаше цял един Министерски съвет, заедно с министър-председател. Ако аз бях взел тази папка и я бях внесъл в Народното събрание, един кабинет на БСП щеше да бъде гласуван, тъй като мнозинството на БСП там беше абсолютно. Отказах да взема папката и свиках Консултативен съвет по национална сигурност", обясни още Петър Стоянов.

Той разказа, че на Консултативния съвет по национална сигурност, чак след 4-5 часа, под натиска на всички останали партии и на протестиращите, БСП са склонили да не съставят второ правителство.

"Повече от 25 дни в България имаше масови протести, протести, които нямат аналог в днешно време. Протестираха хората не само в София, протестираше се в Пловдив, Варна, Бургас, Дупница, кажи речи в цяла България. Страната наистина беше пред гражданска война", припомни Петър Стоянов.

По думите му именно този огромен обществен натиск е принудил БСП да не състави второ правителство. "Аз назначих служебен кабинет (начело със Стефан Софиянски) и след него се отвори пътят за нови избори, които бяха спечелени от Съюза на демократичните сили (СДС) и бе съставено ново правителство начело с Иван Костов", допълни Петър Стоянов.

"Служебният кабинет, назначен от мен, подписа споразумението за въвеждане на Валутен борд. И в България бе укротена хиперинфлацията. Чрез Валутния борд и чрез получените финансови помощи, ние успяхме да закрепим финансово-икономическото състояние на България.

Слава Богу тази политика беше продължена категорично от правителството на СДС по-нататък и България днес е това, което е. Също по време на служебния кабинет подадохме молбата на България за членство в НАТО. Това бяха 2 много важни според мен стратегически определящи събития, които за дълго време определиха съдбата на България", коментира още Петър Стоянов.