Това коментира по БНР бившият енергиен министър и настоящ депутат от БСП Петър Димитров, цитиран от КРОСС. Той допълни, че това показвал украинският опит.
По всички дипломатически знаци, това означава енергийна война с България, смята Димитров.

Руският търговски представител у нас Александър Томилин е освободен от длъжност, съобщиха руските медии в петък. Решението, което влиза в сила на 26 юни, се свурзва с изказванията на премиера Бойко Борисов, че София се отказва от съвместния проект с Русия за петролопровода "Бургас - Александруполис" и замразява строителството на АЕЦ "Белене".

Реакцията на Русия по отношение на изказванията от страна на България за енергийните проекти е предсказуема, каза Димитров. България се отнася пренебрежително към проектите. Това е нещо, което никоя страна с ограничени енергийни ресурси не може да си позволи. Конкурентите са много и те ще се радват от излизането на страната ни от тях, коментира ексминистърът.

Такъв ход е автогол, непредизвикан и не отговаря на интересите на България. Русия ще преглътне позицията на България, въпросът е дали ние ще можем да издържим", допълни Димитров.

„Руските медии казват „Братушките предадоха Русия". Това ще коства на България енергийната сигурност", посочи още бившият министър. По думите му, ние вместо да търсим при това повишаване на цените на енергоносителите политически начини да ги омекотим, ние вървим по обратен път. Той посочи, че държавите, които се конкурират в тези енергийни проекти, са членки на НАТО, а някои от тях и членки на ЕС.

Изцяло споделям подозренията, че ще се окажем в позиция да купуваме електроенергия от Турция, заяви на свой ред в Плевен депутатът от левицата Румен Петков във връзка с АЕЦ "Белене". По думите му осъществяваната в момента политика заробва енергийно България. Петков обяви, че ще направи проверка дали Русия има заведени искове срещу нас за забавянията.