Скандал между "Възраждане" и БСП избухна покрай обсъждането на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. 

Зам.-председателят на НС от "Възраждане" Цончо Ганев отново припомни тезата за износа на оръжие за Украйна, за който заяви, че е осъществяван по време на участието на БСП във властта и нарече социалистите "безразборници", а партията им "бивша социалистическа". Това разгневи групата на столетницата. Георги Свиленски реагира светкавично.

"Откъде я измислихте тази дума, стенографките се чудят как да го запишат - безразборници", възкликна той и го заплаши със съд, ако продължава да обижда. Свиленски настоя пред водешщия заседанието Росен Желязков да наложи наказание на Цончо Ганев. Депутатът от "Възраждане" през това време суфлираше от място.

Иван Ченчев пък нарече "лъжец" Ганев заради твърдението му, че когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката, сме изнасяли оръжие за Киев. Депутатът от "Възраждане" поиска да отговори, а Свиленски се възпротиви от трибуната: "Десет минути говориш глупости, искаш още две минути да говориш глупости".

Росен Желязков, който се опитваше все пак да менажира конфликта в пленарната зала, обърна внимание на соцдепутата, че Ганев е бил наречен лъжец и има право да получи думата.

Зам.-шефът на НС от "Възраждане" тутакси обясни от трибуната на социалистите и ги нарече "безродници". "Реално исках да ви кажа - вие сте безродници. Спестих си тази дума", обясни защо ги е назовал "безразборници".

Скандалът още повече се разгоря, а Борислав Гуцанов протестира с репликата, че е недопустимо да се обижда 130-годишна партия.

"Единствената партия със 130-годишна история е БСП, съобразявайте се! ВПК работи повече от 50 г. Ако вие сте човекът, който искате да го спрете и закриете, но е пределно ясно, че България, като страна, не е изнасяла оръжие за Украйна до решението на НС, отсече Гуцанов. Ченчев пък поиска оставката на Цончо Ганев.

"Накажете го, ако не се извини", настоя той пред Росен Желязков.

"Аз го призовавам да си подаде оставката, нали сте мъж, нали сте доблестен, подайте си оставката!", подкани Ченчев депутата от "Възраждане". "Като нямате уважение, поне имайте възпитание! БСП е на 130 г. ще има още 130, а вие на следващите избори ще достигнете своя пик, след което ще тръгнете надолу", пророкува соцдепутатът по адрес на "Възраждане".

"Да си пожелаем всички да празнуваме следващия юбилей на БСП след още 130 г., да сме живи и здрави", сложи точка на разправията водещият заседанието Росен Желязков.

"Не само, че сме петък 13, но и сме в ретрограден Меркурий, и възприятията са объркани", напомни на залата депутатът от ГЕРБ.