В позиция, приета от президиума на ПЕС, относно намаляването на партийните субсидии в България, европейските социалисти изразяват загриженост от отрицателните последици за политическата система в страната и призовават Народното събрание за преоценка на ситуацията. Документът беше иницииран от президента на ПЕС Сергей Станишев след негова лична позиция в отговор на писмо от лидера на БСП Корнелия Нинова. Заседанието на президиума се проведе в Хелзинки при домакинството на управляващата Финландска социалдемократическа партия, тъй като в момента страната е председател на Съвета на ЕС. Участие взеха представители на 29 партии от цяла Европа, членуващи в ПЕС.

В становището си европейските социалисти посочват, че новите мерки засягат опозицията в България и предупреждават за риск от отстъпление от демократичните практики и върховенството на закона: "Времето и начинът, по който тези промени бяха приети, оставят впечатление за политически ход с цел поставяне на основната опозиционна партия, членуваща в ПЕС - БСП, в неравностойна позиция в предизборна обстановка."

"С тези промени се създава възможност за неограничени дарения и спонсорство на политически партии от частни фирми, без необходимите законови гаранции, установени в други държави-членки на ЕС. Те представляват сериозна заплаха за демокрацията в България, особено при сегашното политическо управление в страната. Законодателните промени отварят вратата към нездравословни отношения между политическите сили и бизнеса, нарушавайки баланса между обществения и частния интерес. Възможността за "приватизация" на политически партии, а с това и на изпълнителната и на законодателната власт, е осъдителна. В интерес на всички български граждани, както и на ЕС като цяло, е да не се позволява отстъпление от демократичните стандарти и принципи", се казва още в позицията.

Сергей Станишев с финландския премиер Анти Рине, лидер на управляващата Финландска социалистическа партия, която беше домакин на заседанието на президиума на ПЕС

Снимка: Dir.bg

"ПЕС призовава Народното събрание да направи преоценка на ситуацията и да разгледа по-подробно евентуалните последици от внесените законодателни промени с оглед предотвратяване на рисковете за демократичното функциониране на политическите процеси в страната", пишат социалистите, като изразяват готовност за взаимодействие по темата с БСП.

Снимка: Dir.bg

"ПЕС ще продължи да наблюдава въздействието на тези тревожни мерки и изразява готовност за сътрудничество с партията в България, членуваща в лявото европейско политическо семейство - БСП."

Снимка: Dir.bg