Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предупреди, че ПЕС обмисля замразяване на връзките с управляващата румънската Социалдемократическа партия (СДП), ако правителството не изясни ангажимента си към правовата държава и ако не следва препоръките на Европейската комисия, съобщава Медиафакс, цитирана от БТА.

Това се посочва в прессъобщение, разпространено след среща на лидерите на социалистите в Брюксел вчера, където беше обсъждана темата за Брекзит.

"По време на срещата председателят на ПЕС Сергей Станишев подчерта, че ПЕС продължава да има безпокойства във връзка с правовата държава в Румъния. Той информира правителствените ръководители, европейските комисари и партийните лидери, че докато румънското правителство не изясни ангажимента си спрямо правовата държава и не последва препоръките на Европейската комисия, ръководството на ПЕС ще смята отношенията със СДП за замразени в очакване на официална дискусия на следващата среща на ръководството на ПЕС през юни, когато ще бъде обсъдено членството на СДП в ПЕС", се посочва в съобщението, публикувано в сайта на ПЕС.

Станишев отбелязва още, че дотогава няма да бъде организирано нито едно събитие от ПЕС с участието на СДП.

На срещата на ПЕС вчера участваха върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, първият заместник-председател на ЕС Франс Тимерманс, както и други европейски социалисти.

Изявлението на Станишев идва, след като Тимерманс - кандидат на ПЕС за поста председател на ЕК, предупреди миналия петък, че румънската СДП рискува да бъде изключена от ПЕС заради ситуацията с правовата държава, отбелязва Медиафакс.