В остра декларация от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок се обърна към коалиционните си партньори от ГЕРБ:

"Вие тук не представяте министър Горанов, а десните избиратели в България. Вашето послушание, по силата на което внасяте промени, които не присъстват в предизборната програма, правят лоша услуга на управлението. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43 НС и стабилността на управлението" , категоричен бе той, цитиран от "Фокус".

По думите на Кънев правителството ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и "Атака", с чиито гласове от ГЕРБ възнамеряват да прокарат промените, но няма да бъде различно и реформаторско.

Лидерът на ДСБ подчерта, че и днес не е ясно кой и защо предлага промените в Кодекса за социално осигуряване и какви са политическите цели. По думите му няма никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година.

"Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната
”, заяви още Кънев.

По думите му потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на законодателна инициатива на ГЕРБ, така че те носите цялата отговорност за политическите последици от гласуването.

"Подчертаваме, че преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаване на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години”, коментира Кънев.

Пенсионната реформа, тристълбовият модел и задължителното участие чрез лично спестяване в капиталов стълб са плод на двугодишен обществен дебат, тристранно сътрудничество и политически консултации, основани на дългосрочни демографски и икономически прогнози и съгласуване с международните финансови институции, припомни съпредседателят на РБ.

Според него посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнение нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие, макар непрекъснатото да са се отлагали реформи, което е довело до хронични дефицити в бюджета на ДОО и разколебаване на доверието във втория пенсионен стълб.

Радан Кънев заяви още, че Бойко Борисов се е извинил на РБ за поведението на финансовия министър Владислав Горанов, който обяви вчера, че не му трябва подкрепата на малки партии.

ГЕРБ: Няма промяна в пенсионния модел

През цялото време Радан Кънев говори за промяна в пенсионния модел, който ние на коляно между двете четения правим - няма промяна в пенсионния модел, заяви в отговор Менда Стоянова от ГЕРБ.

Той включва фонд пенсии, като солидарен, от който получават пенсии всички граждани, които са родени преди 1959 г., плюс трети стълб на доброволно пенсионно осигуряване. Тези граждани законът ги е задължил 5% да отиват в универсален частен пенсионен фонд“, добави тя.

По думите на Стоянова моделът е различен за тези, които са родени преди 1959 година и се дава възможност на тези след 1959 година да изберат него. Те да преценят и решат за себе си дали ще се възползват и от първия, и от втория стълб на пенсионната система или ще се откажат от втория стълб и ще останат в първия, подчерта Стоянова.

Това е възможност навеки да прецени по кой модел да се осигурява и да получава пенсия. Това е дясна политика, не лява. Част от нас които се смятат за десни или леви, но които са против това право, казват, че политиците като по-умни са решили къде да отиват парите на хората. Кой поема риска от това? Той се поема от всеки човек, който трябва да бъде информиран да го направи“, заяви още депутатката от ГЕРБ.

Разнопосочни реакции

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви за прибързано и изненадващо предложението за прехвърляне на пенсионни вноски от частни фондове в НОИ и подчерта, че това не е добре за бизнес средата. Социалният министър призна, че няма да прехвърли своята партида.

КНСБ подкрепи предложението осигурените да избират дали вноската им за ранна или втора пенсия да отива в частен фонд или в общественото осигуряване.
ГЕРБ не бива да отстъпва и от намерението да се въведе възраст за пенсиониране за всички служители. Фондовете дължат информация на хората, които се осигуряват, и КФН трябва да подава данни къде и в какви активи се инвестират парите, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Парламентарната група на БДЦ обяви, че няма да подкрепи предложението на финансовия министър за промяна в пенсионния модел.

От името на работодателите председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев определи предложението като антиреформа.

За да се замести реформата, временно с едни средства ще бъдат източени от частните пенсионни фондове. Тази промяна се прави в 12 без 5, без обществен дебат, без публични дискусии, без експертиза, без оценка на въздействие, коментира Велев, цитиран от БНР.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Менда Стоянова срещу Радан Кънев


АНКЕТА: Къде да отиде вноската ви от втория стълб?