Програмата бе представена от зам.-министър Христина Митрева на кръгла маса по изпълнението на обществена поръчка по проект "Разработване на дългосрочна програма за политиката на доходите на труд". Съорганизатор на форума е българското бюро на фондация "Фридрих Еберт", съобщи БТА.
Като краткосрочен резултат до две години след приложение на програмата създателите й предвиждат запазване на сегашния ръст на нарастване на доходите, който сега е 15,3 годишно. След 10 години разликите между средните официални доходи за България и тези в развития ЕС трябва да се намалят до постигане на съотношение 1:4, вместо сегашното 1:11. Освен това трябва да се достигне средногодишен ръст на доходите от труд за периода от 10,84 на сто.
"Няма как да искаме да действаме в условията на криза и в същото време да твърдим, че развиваме политика, която да стимулира доходите, каза в изказването си Пламен Димитров от КТ "Подкрепа". Той изрази песимизъм, че ще бъде постигнат балансиран бюджет 2010 г. и заяви, че политиката "Стискайте зъби без край" трябва да бъде преразгледана.
Заложената в дългосрочната програма промяна на съотношението на доходите - България - страни от развития ЕС 1:4 е нереалистично, защото следващите две години икономиката ще върви надолу, каза Димитров.