Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на кръгла маса за промени в Закона за здравното осигуряване, организирана от Министерство на здравеопазването, предаде БТА.
По думите му, част от необходимите средства ще бъдат осигурени от планираното увеличаване на акциза за цигарите и алкохола. Очакваните средства от повишения акциз за цигарите са 130 милиона лева.
Акцизът на алкохола да се увеличи с 15%, предлага Министерството на финансите, съобщи още Дянков, предаде “Фокус”. С увеличаването на акциза на спиртните напитки приходите в бюджета ще се увеличат с над 60 млн. лв.
Министър Дянков предлага увеличените с новите акцизи приходи да бъдат вкарани в здравеопазването и в развитието на спорта.
Около 130-те млн. лв. от увеличаването на акциза на цигарите ще бъдат предоставени на министъра на здравеопазването и той ще реши какви ще са приоритетите, заяви министърът. Той обясни, че ще е добре тези пари да се използват за лекуването на болестите, при които тютюнопушенето има пряк негативен ефект като астмата.
Според него законопроектът за здравното осигуряване предполага повече финансиране и това налага да се мисли за оптимизация на броя и типа болници. Очакваната оптимизация на болничната помощ трябва да се направи паралелно с приемането на промените в закона за здравното осигуряване, смята министър Дянков. Остойностяването и заплащането на медицинската помощ той предлага да се изпълнява от Изпълнителна агенция за анализи и прогнози към Министерство на финансите.
Симеон Дянков съобщи още, че 1 милиард и 350 милиона лева повече ще бъдат необходими през 2010 г. за пенсии, което е 2,5 процента от брутния вътрешен продукт.
Трябва да се търсят начини за спестяване, заключи вицепремиерътминистър Дянков.