"Ако европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, направят пенсиите колкото в България, до 1-2 години ще си решат проблема", каза Борисов в Прага след среща с чешкия премиер Петър Нечас в началото на месеца. 

"Очевидно е, че пенсионната система в ЕС е на ръба да банкрутира. И че трябва да използват “острия молив” за намаляването им. Те не могат да плащат тези пенсии, но ги обещават, тоест не могат, въпреки че искат. Очевидно премиерът ви е прав. И не е необходимо човек да е гений, за да направи този извод", коментира Стив Ханке пред в. "168 часа", цитиран от "24 часа".

Известният професор коментира и отлива на капитали от България.
"Бягат (инвеститорите) от всички нововъзникващи пазари по света. Това е тенденция. Имаше голямо търсене за капитали преди кризата - 2009 г., тези потоци спряха или намаляха. Причината е, че всеки се безпокои да поема рискове точно сега... Но ако в България нямаше фискална, парична и банкова дисциплина, отливът на капитали щеше да е много по-голям. Трябва да помните, че съседството с Гърция в момента изобщо не ви помага... Защото южната ви съседка е един от епицентровете на кризата. Пожарът бушува там", категоричен е Ханке.

Той подкрепя българската официална позиция да не се приема еврото.
"България не се нуждае от еврото... Може да пазите лева, колкото искате, а с него и своята свобода. С лева и борда (валутния) никога няма да изпаднете в състояние като това в Гърция... Населението поддържа борда. Всички вярват в него. Всяко правителство оттогава насам го пази като религия. Тази религия намали дълга, направи банките силни, вкара парите във финансовата система, всичко се подобри след 1997 г. Сегашното правителство също върши добра работа, като пази тази религия."

Стив Ханке подкрепи и действията на финансовия министър Симеон Дянков.
"Знам, че в тази ситуация финансовият ви министър знае как да използва “острия молив” (да съкращава разходи - б. "24 часа"). Мисля че в тази световна буря, корабът на България е в много добра форма."


*Стив Ханке е професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс", САЩ. Участва в съветническия борд на националната банка на Кувейт и във Финансовия борд на Обединените арабски емирства. Съветва правителствата на много държави, сред които Аржентина, Естония, България, Босна, Еквадор, Литва, Черна гора, Венецуела, Албания, Казахстан.