"Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма" - това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз.

"Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография", заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Ето как коментира във Фейсбук думите на Пендаровски във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев:

"Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали "по род български" под натиска на "правешкият пътешественик във времето"!".

От своя страна в интервю за предаването "Събота 150" на БНР дългогодишният кореспондент на Българското национално радио в Скопие Мартин Минков изтъкна, че липсата на диалог и оставането в сегашната ситуация ще доведе до негативи за прагматичното правителство на премиера Зоран Заев.