Парламентарната група на "Обединени патриоти" е внесe в Народното събрание проектозакон за създаването на нов орган,  който да следи за спазването на правилата на българския език и въвеждането на изисквания за изучаването и използването му.

В проекта са предвидени глоби за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лева ще е санкцията за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват български книжовен език и не осъществяват контрол. Изискванията са при взаимодействие с държавните структури и публични прояви да се ползва само български. Изключение ще се прави само, когато става дума за рекламна цел или забавление, тогава ще се допуска и чужд език.

При нарушения на нормите на българския от издатели на учебници и речници пък са предвидени глоби между 500 и 1000 лева за физически лица, и 1000 - 2000 лева за юридически лица.

Само надписите на частни сгради, обекти и транспортни средства и униформите на техните служители "могат да се изписват допълнително и на чужд език", пише още в проекта.

Според него контрол трябва да осъществява председателят на новия орган - Съвет за български език, а председател по право трябва да е директорът на Института за български език при БАН.

Патриотите предлагат и създаването на институт за изучаване на български език от живеещите в чужбина, както и норми за създаване и използването на българска кирилица в дигитална среда.

"По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост", каза лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, според когото целта е основният език в страната да остане българският.

"Не всичко е туризъм", каза още той и подчерта, че тази законова инициатива е продиктувана от ползването на други езици от страна на институциите и даде пример с български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език.