Патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод предстоящото встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, след като преди това на тържествена церемония двамата положиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова дойдоха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" заедно с членове на администрацията на президента. Президентът беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

Патриарх Неофит отправи молитва Бог да благослови доброто намерение на президента и вицепрезидента, на които предстои важно и отговорно дело, и да им даде мъдрост и умение, за да вършат успешно своята работа за благопреуспяването на Родината и народа ни.

Очакванията към вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите ви, отново ще бъде изключително голяма, каза в словото си българският патриарх. По думите му, тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще - с условията, в които живеем днес, с проблемите, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено - пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация, каза патриархът. Той добави, че положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения.

Снимка: БТА

Пред вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ, който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци, каза патриарх Неофит в словото си.

Снимка: БТА

Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да ви дарува мъдрост и разум и всякога да ви упътва в Своята вечна истина, пожела патриархът на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Радев и Йотова запалиха свещи в храма.

Снимка: БТА

 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА