Много малко са въпросите, по които има национален консенстус и отношението с Русия не е изключение. "Консенсус няма и обществото ни става жертва на огромна политизация, коментира Соломон Паси по NOVA.

Той не вижда умисъл във визитите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев у нас.

"В тези две визити няма някакъв умисъл в това, че са състредоточени в рамките на няколко дни. И Столтенберг и Медведев са достатъчно заети хора, за да нагласят визитите си да им съвпаднат по време", смята бившият министър на външните работи.

"Столтенберг каза много неща, които знаем и неща, на които обърнахме внимание: за заплахите в Черно море, за хибридните войни, за Западните Балкани, за изключителното усилие на Русия да спре Македония да влезе в НАТО, за кибер сигуронстта и т.н. Най-важното послание, което Столтенберг отправи е, че Русия вече е излязла от ракетния договор със САЩ и трябва да очакваме Русия да насочи ракети към всяка една членка на ЕС и НАТО", коментира Паси.

Относно визитата на Медведев, той посочи:

"Основно във визитата на Медведев е, че не дойде президентът Путин, а дойде премиерът Медведев. За тази среща започна да се говори още миналата година, за 3-и март, когато се очакваше да дойде Путин за 140-тата годишнина от Освобождението на България, но тя се трансформира във визита на руския патриарх. Тази година пак се трансформира, но във визита на руския премиер. Путин ходи там, където страните са му важни - в Австрия, в Сърбия, Гърция. Това са за него важните страни. В по-малко важните за него страни изпраща министър-председателя".

Според него в това има и добра новина, а именно - ако беше дошъл лично Путин, визитата щеше да се политизира, а сега може да се говори за нея на много по-експертно ниво.

Като втора голяма новина от визитата на Медведев, Паси посочи фактът, че премиерът Медведев е говорил за всичко друго, но не и за диверсификация на енергийните източници.

"В момента сме сложили всичките си енергийни яйца в руската кошница и тази кошница става все по-голяма и по-голяма", каза още той. Според Паси освен от добро въоръжение, имаме нужда и от разнообразие на енергийните източници и преносните мрежи.

По думите му добрите отношения между държавите зависят от равнопоставеност и от военния баланс.

"Втората световна война избухна защото имаше огромен военен дисбаланс в полза на Германия и в края на краищата войната се случи. ЕС и общностите за въглища и стомана бяха създадени, за да се контролира въоръжението. "Студената война" не се превърна в "гореща", защото имаше баланс на оръжията", заяви още Паси.

Според него в момента има много сериозен дисбаланс и той е видим най-вече от наша гледна точка в Черно море и затова имаме нужда от нови военноморски бази.