Евросъюзът има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията и без мащабен план ще е неспособен да се справи с притока на около милиард африканци през следващите 30 години. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV бившият външен министър Соломон Паси. Той подчерта, че разговори за Дъблинския регламент и за мигрантски квоти са безсмислени.

Паси цитира позицията на Атлантическия клуб по казуса: да изнесем Европа към Африка, за да не внесем Африка в Европа. Той беше категоричен, че има достатъчно пари, за да може да се постави акцент върху миграцията от юг.

"ЕС трябва да окуражи своите компании да изнесат своите производства в Африка и тези технологични центрове да се превърнат в адаптационни центрове", призова Соломон Паси. Така целта е в Европа да идват само тези, които отговарят на европейските изисквания и които са наясно, че отиват на място, което е с различна култура от тази, с която са свикнали.

"ЕК е огромна институция, ЕП е огромна институция, има пари, хора, ноу-хау, експертиза. Едно нещо липсва - липсват лидери и политическа воля", категоричен беше Паси.