Парламентът гласува на първо четене против разрешаването на тютюнопушенето на закрити обществени места в обособени за това зони.

Законопроектът беше внесен от народния представител от ПГ на "Обединени патриоти" Христиан Митев. Връщането на стария режим бе предложено първо от вицепремиера Валери Симеонов, като мотивът му беше, че настоящата забрана не се спазва. Според него тя води и до финансови загуби на туристически обекти.

С предложените промени се предвиждаше в закритите заведения да се открият обособени самостоятелни помещения за пушене, като идеята беше те да заемат не повече от половината търговска площ на обектите. Комисията по здравеопазване и Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание вече отхвърлиха предложението.

"С този закон искаме да направим така, че да защитим точно напушещите. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите. Всички знаем, че законът не се спазва", каза в защита на проекта Георги Колев от Обединени патриоти, цитиран от БНР:

Пенчо Милков от БСП определи промените като немотивирани и популистки. "Защо е популистки? Защото не два пъти, десет пъти да увеличиш глобата, няма да има смисъл, когато предвиждаш изключение, при което почти навсякъде ще може отново да се пуши", изтъкна той.

"Мисля, че предложеният проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който разглеждаме днес на първо четене, е меко казано удар върху всичко, постигнато до тук за опазване здравето на нацията от тютюнопушене", категорична бе Албена Найденова от Воля.

Пълната забрана за пушене влезе през 2012 години.