Първия си подпис като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев постави при отбелязването на инициативата "Влак Свързана Европа". Това стана по време на церемония за изпращане на влака, който преминава през България, по повод Европейската година на железопътния транспорт.

"В момента с европейско финансиране се изпълняват железопътни проекти на стойност 3 млрд. лева", е заявил Алексиев в своето приветствие към представителите на Европейската комисия.

"В последните 15 години положихме много усилия и реализирахме огромни инвестиции в железопътната инфраструктура, като нашата главна цел остава завършването на основните европейски коридори, преминаващи през страната", е посочил министър Алексиев. По думите му интермодалният транспорт трябва да получи своето заслужено място, защото това ще гарантира по-добри условия и конкурентни цени на транспортната услуга, в полза на икономиката.

"Дигитализацията в железопътния сектор е друг аспект в нашата работа, който има сериозен потенциал и трябва да ускорим превръщането на железниците в съвременни иновативни предприятия", е коментирал Алексиев.

Снимка: Булфото

По повод Европейската година на железопътния транспорт бе валидирана пощенска марка.

Пред журналисти министър Алексиев обясни, че основни приоритети в неговата работа ще бъдат ускоряването на работата по всички инфраструктурни обекти и стриктен контрол на изпълнението на концесионните договори в системата.

В събитието участваха още зам. министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов и представители на Европейската комисия.

Снимка: Булфото

След края на церемонията министър Алексиев се качи на влака, който продължава своята европейска обиколка към Русе, отбелязват от пресцентъра на ведомството.

Влакът експрес "Свързана Европа" стартира своето пътуване на 2 септември от Лисабон, Португалия. Той ще премине през столиците на страните членки на ЕС в пeриода до 7 октомври, когато ще завърши пътуването си в Париж.

БДЖ е част от инициативата, която е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен.

Влакът ще спре в над 100 населени места по време на петседмичното си пътуване. По маршрута на влака са планирани различни събития за неговото посрещане на гарите в цяла Европа, на всяка от които ще бъде организирана разяснителна кампания и дискусия за ползите от железопътния транспорт и какво трябва да бъде направено, за да се превърне в предпочитан за пътниците и бизнеса.

В България експресът пристигна от граничния пункт Кулата - Промахон на Централна гара София късно вечерта на 15 септември. Ковпозицията отпътува на другия ден следобяд през Искърското дефиле и по маршрута Мездра-Горна Оряховица до Русе, откъдето на 17 септември ще продължи пътуването си към Румъния.