Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън разговаряха за пръв път с новоизбрания американски президент Джо Байдън

"Държавният глава поздрави Джо Байдън и вицепрезидентката му Камала Харис и ги увери във волята си да работят заедно по съвременните предизвикателства: климат, здравеопазване, борба с тероризма и защита на основните права", се казва в изявление на френското президентство.

Продължилият десетина минути разговор се проведе четири дни след медийните съобщения за изборна победа на демократа Джо Байдън срещу действащия президент републиканец Доналд Тръмп.

Еманюел Макрон е президент на Франция от 2017 г. и никога не се е срещал с Байдън, който беше вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г. Като повечето други европейски лидери Макрон поздрави Байдън в събота.

Британският премиер Борис Джонсън също съобщи днес, че е разговарял с Джо Байдън и го е поздравил за победата му в президентските избори в САЩ, предаде Франс прес.

"Току-що разговарях с Джо Байдън да го поздравя за избирането му. Очаквам с нетърпение да укрепим партньорството между страните ни и да работя с него по общите ни приоритети, от борбата срещу климатичните промени до насърчаването на демокрацията и възстановяването след пандемията", написа Джонсън в Туитър.

Джонсън е поканил Байдън на Конференцията на ООН за климатичните промени КОП26, която ще се състои в Шотландия догодина, съобщи канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.

"Те обсъдиха близките и дълговечни отношения между страните ни и се ангажираха да надграждат това партньорство в следващите години в области като търговията и сигурността, включително чрез НАТО", се казва в изявление на канцеларията на Джонсън.

Множество лидери на страни съюзници на САЩ, от Франция и Великобритания до Турция, Саудитска Арабия и Израел, поздравиха Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ. Доналд Тръмп обаче отказва да признае загубата си и се зарече да води съдебни битки за оспорване на резултатите, защото смята, че е имало масови изборни измами, без обаче да представи доказателства за тях, отбелязва АФП.