В БСП се получи контраефект от освежаването в партията и голяма част от хората, които трябваше да преминат в политическата история, се събраха във вътрешна опозиция. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политологът Първан Симеонов.

Според него Корнелия Нинова е избързала с подаването на оставката си, а БСП не е успяла да се отвори към по-широки кръгове хора. Той обясни, че БСП се нуждае от пробиви на местните избори в някои областни градове.

"Корнелия Нинова разчита да прескочи в голяма част от случаите структурите на БСП, опирайки се на редовия социалист. Тоест, върхът на пирамидата - ръководството, разчита на самите симпатизанти, а в средата остават структурите, които понякога се недолюбвани от Нинова и това е проблем, защото точно тези структури трябва да правят местните избори. Нинова е в много деликатна ситуация и за това ще ѝ е нужен пробив", коментира политологът.

"Пробивите обаче идват през добри кандидати, а добрите кандидати понякога идват през отказ от партийния елит", допълни той. Първан Симеонов каза още, че БСП ще трябва да предлага находчиви или изненадващи решения преди местните избори, което е предизвикателство, защото въображението в политиката също е предизвикателство.

Според него ГЕРБ също трябва да прояви въображение, защото в някои областни градове нямат толкова ярки представители, а Бойко Борисов мисли как да компенсира личните провали на част от хората си по места и да донесе победа на ГЕРБ в повечето областни градове в страната.