Изказването на Симеонов прилича на капка, която може да прелее чашата. Просто не се говори така. В политиката ако кажеш нещо подобно, не си готов да понесеш последствията, каза в предаването "Денят на живо" по "Канал 3", политологът Първан Симеонов.

Недоволството се решава с протести, а те се пораждат. В такива моменти, човек, който е казал такова нещо, трябва да предприеме нещо, а той контраатакува, но не знам как това ще е успешно. Валери Симеонов се е изказвал негативно за много сектори. Това е човек, който понякога съзнателно страни от политическото поведение и държи да е контра на общественото мнение. Всяко нещо обаче, трябва да се има мярка, сега беше прекрачена, категоричен беше той.

Валери Симеонов трябва да направи крачка назад. Борисов трябва да пази най-тежкото си оръжие, което е "аз ще падна и да видите какво ще стане". Може да изглеждат стабилни статистическите данни, но при тези непрестанни скандали, от само себе си ще се разпаднат. Валери Симеонов тежи с това си поведение. Темата е не дали ще остане управлението, защото то може да остане, но въпросът е дали е полезно за обществото. Не се знае и дали нервите на Бойко Борисов ще издържат. Ние все се питаме ще пада ли правителството - обективни предпоставки няма това да се случи, но винаги може на някой да му кипне. Валери Симеонов може да каже, че не е бил и разбран, но просто не се говори така, каза още Симеонов.

Валери Симеонов освен човешка, направи и чисто политическа грешка. Текстовете за закона бяха пред внасяне и не му трябваше да прави такова изказване. Валери Симеонов и Волен Сидеров са еднакви за хората и от това печели ГЕРБ, защото колкото по-разединени са, толкова по-добре за тях, независимо, че и те пресолиха манджата. Големият проблем е, че коалицията прави от нищо нещо. Тя можеше да изкара и пълен мандат, сега това ми се вижда все по-малко възможно със всички тези скандали , заяви политологът.

Пред Нова телевизия Първан Симеонов заяви, че това правителство рискува да се превърне в един мегавариант на кабинета "Орешарски" - за всяко нещо да става драма и да има протести под прозорците.

"Не знам колко дълго и колко ефективно може да бъде подобно управление. Ако преди известно време мислех, че шансовете мандатът да бъде изкаран напълно са 70-30, сега ми изглеждат 50-50. Всичко се превръща в проблем. Големият проблем на Валери Симеонов е, че той много вярва в това, което мисли и много държи да казва това, което мисли, дори когато не е вярно", добави той.

Политологът беше категоричен, че е нормално в такава ситуация да се понесе политическата цена. Според Първан Симеонов е парадокс , че малките партии в коалицията са по-защитени от спечелилата като първа политическа партия. "Борисов по този начин губи най-важното си качество - да е началник", поясни анализаторът.

Вероятно Валери Симеонов ще се опита да направи някакви контрапротести, прогнозира Първан Симеонов: "И вероятно и премиерът на това се надява, защото на министър-председателя не му се минава пак през онази процедура. За онези трима министри, които бяха негови, какво стана, а представете си сега какво ще стане. Това може да повлече надолу всичко, може да отвори кутията на Пандора и вероятно и премиерът стиска палци Симеонов да успее да си реши въпроса сам".

Той отхвърли хипотезата, че външни влияния се опитват да разклатят коалицията.

"Не виждам кой външен фактор, ще тръгне сега да сваля това правителство. Просто няма логика, но не винаги всичко в политиката е логика. Обективни предпоставки това правителство да падне няма, но субективни не липсват", заключи Симеонов.