Партиите трябва да търсят формула за управление, подкрепено от парламентарно мнозинство, каза днес във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който даде пресконференция заедно с депутатите от крайморския град.

Той отказа да даде оценка какви са шансовете да бъде съставен кабинет с третия мандат, който президентът Румен Радев днес връчи на БСП. Няма нищо по-нормално от това да се водят разговори за приоритетите на държавата, за потенциалните решения на проблемите на обществото, както на лидерско ниво, така и после, в парламентарните групи, отбеляза Митов. Според него страшното в момента е, че управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време.

Вече можеше да има Министерски съвет, ако останалите политически формации бяха подходили сериозно още при първия мандат, когато предложихме експертен кабинет, каза Митов. По думите му "Продължаваме Промяната" са подходили откровено несериозно, като от самото начало на настоящия парламент "бутат" страната към избори, тъй като не са харесали резултата от последните.

Преди връчването на третия мандат вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че ще бъде даден на партия, която ще продължи приоритетите на служебния кабинет, отбеляза Митов. Той допълни, че всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети, освен да организира изборите. Очевидно в президенството вече са решили, че управляват и то дългосрочно, каза Даниел Митов.

Той допълни, че ГЕРБ-СДС тепърва ще обсъждат как да се процедира, след като връчването на третия мандат е вече факт.

Оценката на Митов беше, че настоящият парламент е свършил много работа по законодателството. Според него депутатите имат потенциал да приемат максимален брой от нужните закони. Лошото е, че времето може да не стигне, но това е и въпрос на разговор, на лидерски разговор, каза Митов.

Юристът Бранимир Балачев допълни, че законодателната политика на настоящия парламент е позволила за кратко време да бъдат приети повече закони в сравнение с цялото управление на "Продължаваме Промяната". Неговата оценка бе, че са гласувани нормативни актове от изключително значение за страната, включително за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.

Балачев допълни, че през тази седмица предстои да бъде разгледан проектозаконът за контрол върху главния прокурор. Неговата лична позиция беше, че документът е много спорен и той ще даде отрицателно становище за приемането му.