Народното събрание ще закрие в четвъртък Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, което оглави Лиляна Павлова. Тя остава на поста до 1 януари 2019 г., когато решението влиза в сила.

Премиерът Бойко Борисов е депозирал предложението в деловодството на парламента. В мотивите си той посочва, че в края на годината приключва ротационното председателство на ЕС на триото Естония - България - Австрия.

Закриването на министерството в края на годината бе очаквано.

Днес извънредните и пълномощни посланици на държавите членки на Европейски съюз, акредитирани в България, са поздравили министър Лиляна Павлова за отличната работа на страната в рамките на Триото - Естония-България-Австрия, държавите, които председателстваха Съвета на Европейския съюз през последните 18 месеца, става ясно от съобщение на Дирекция "Комуникация и пресцентър" на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Първите дипломати на страните от ЕС и министър Павлова са се срещнали в Зала 6 на НДК, за да отчетат резултатите и постиженията по досиетата от програмата на Триото.

Лиляна Павлова е представила добрите практики, научените уроци и напредъка, постигнат през шестте месеца, през които страната ни ръководи заседанията на Съвета на ЕС (1 януари - 30 юни 2018 г.).

Показахме как можем да постигнем наистина силно сътрудничество и диалог на различни нива, бяхме прозрачни и отворени и това беше ключът към успеха, е казала Павлова пред посланиците. Заедно успяхме да изпратим силни послания, които избрахме и за девизи на нашите страни, започвайки от "Единство чрез баланс", показахме как "Съединението прави силата" и че всички заедно работим за "Европа, която защитава, е подчертала тя.

Павлова е посочила, че през този период на предизвикателства и изпитания за Европа, страната ни е трябвало да защитава националните интереси и в същото време да бъде честен и балансиран посредник между различните позиции на държавите членки.

Павлова е благодарила на посланиците и на служителите на дипломатическите представителства за сътрудничеството през целия период на работата на Тройката.

Първите дипломати на Естония и Австрия също са представили резултатите от техните ротационни председателства, а заместник-посланикът на Румъния - приоритетите на неговата страна в навечерието на първото за неговата страна председателство, което започва на 1 януари 2019 година.

В срещата са участвали и заместник-министрите за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова и Олег Петков, заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева и експерти, представители на Министерския съвет и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.