Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. С текстове от закона депутатите върнаха старите правила за преференциите - 5 процента за евроизборите и 7 процента за парламентарни и местни избори.

Бяха отхвърлени предложенията на ДПС за уседналостта, броя на изборните секции извън страната и майчиния език. Движението предлагаше възможност за използването на майчин език по време на предизборната кампания и в случаите когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява превод на български език. Това предложение срещна съпротива от страна на депутати от Обединените патриоти и не беше подкрепено от мнозинството в зала.

В средата на миналия месец депутатите гласуваха в пленарна зала предложение на ДПС за увеличаване на преференциите. След намесата на премиера Бойко Борисов и извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, седмица по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на правна комисия Данаил Кирилов внесоха промени, с които праговете за преференциите остават на сегашните си нива. В мотивите си от ГЕРБ посочват, че целта на промените е да се отрази общественият интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот.

Не бяха приети другите предложения на ДПС: промени при изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове; възможност за използването на майчин език по време на предизборната кампания и в случаите когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява превод на български език.