Промените в Закона за концесиите минаха на първо четене, улеснява се концесията на летище "София". "За" законопроекта гласуваха 109 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 3, с което той бе приет.

Промените са свързани с концесии, при които ще бъдат заложени изисквания за големи по размер инвестиции в публична инфраструктура, както и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет.

Измененията прецизират текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните, както и основанията за недействителност на концесионния договор.

С предложените промени всеки един от участващите в групата икономически оператори ще отговаря солидарно, съгласно ресурса, който е предоставил за участие в правната форма за концесията. Конкретизират се и текстовете за разрешаването на спорове като се елиминират възможностите за противоречиво тълкуване. По този начин се дава възможност възникналите противоречия да бъдат решавани от арбитражен съд.

С друга промяна отпада възможността концесионният договор да бъде обявяван за недействителен, когато съдържанието на договора не съответства на минималното съдържание, определено в закона.

С внесените поправки в закона се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище "София" на концесия. Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти за концесията беше удължена 4 пъти, като последният е до 3 април 2019 г.