Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август, вторник. То е насрочено за 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.

По-рано днес парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента 61 подписа за свикване на извънредно заседание. Предложеният дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса с отнетия лиценз на застрахователно дружество "Олимпик", заради което 200 000 души останаха без платената си "Гражданска отговорност". Освен това социалистите настояват  министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан във връзка със срива на Търговския регистър.

Искането беше внесено лично от лидера на левицата Корнелия Нинова и още няколко нейни колеги. То е подписано от почти цялата парламентарна група на БСП, която е съставена от 79 народни представители. С това от опозицията спазват изискването на Конституцията искането за извънредно заседание да бъде подписано от една пета от състава на парламента. Предложението за дневен ред е другото изискване за свикване на заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

Междувременно днес Върховната касационна прокуратура съобщи, че е възложила на ДАНС да извърши проверка на обстоятелствата около прекратяването на дейността на базирания в Кипър застраховател "Олимпик". В същото време финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ и правителството настояват за оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури, въпреки че комисията по закон е независима и кабинетът няма право да се меси в решенията ѝ. Горанов обаче не каза нищо за отговорността на шефката на комисията Карина Караиванова.