Със 73 гласа "за", 3 "против" и 15 "въздържал се" Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД-Сопот, предаде БТА. Според вносителя целта е да се раздържавят обособени части по три обобщени позиции от ВМЗ ЕАД Сопот, поради отпаднала необходимост от тях за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството. Същите не се използват и са необходими допълнителни разходи за тяхната поддръжка, се посочва още в мотивите.

"Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД-Сопот е включено в т.нар. забранителен списък от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Раздържавяването на обособени части от неговото имущество се извършва от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол след вземане на решение за това от Народното събрание по предложение на правителството.

Става думи за над 1000 дка застроени площи с предназначение "промишлена сграда", земеделска земя от 6.852 дка край гара Калояново, Пловдивско, която се ползва като производствен и складов обект, почивна база "Чевира" в землището на село Старосел, дървопроизводствени площи.

"Тези активи нямат никакво отношение към производствената дейност на военния завод", коментираха по-рано от министерството във връзка с обвиненията, че се готви скрита приватизация.

Димитър Александров от ГЕРБ определи решението като правилно. Когато един имот не се поддържа, неговата стойност пада, в момента цените на имотите са на много добро ниво, обясни той. Ако бъде осъществена сделката, потенциалният нов собственик ще развие дейност, което означава приходи за държавата, смята депутатът.

Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" поиска процедурата да бъде първо пусната на явен търг.

От КРИБ и КНСБ подкрепят решението и го оценяват като полезно за българската икономика. От Българската търговско-промишлена палана (БТПП) смята,че представените документи не са достатъчни, за да се направи преценка за целесъобразността на акта, информира в доклада си по проекта икономическата парламентарна комисия.