На днешното парламентарно заседание бяха гласувани предложенията за промени в правителството. Промените бяха подкрепени от 116 народни представители от общо гласували 205, "против" бяха 89 депутати, няма въздържали се. След това новите министри положиха клетва.

Владислав Горанов бе сменен от досегашния здравен министър Кирил Ананиев. Последният се връща отново в Министерство на финансите. 

На мястото на Кирил Ананиев в здравеопазването застава на проф. Костадин Ангелов, досегашен изпълнителен директор на университетската Александровска болница.

Емил Караниколов излиза от Министерството на икономиката и предава поста на своя заместник-министър Лъчезар Борисов.

Настоящият директор на "Националната полиция" главен комисар Христо Терзийски е номиниран да оглави Министерството на вътрешните работи. Той ще поеме поста от Младен Маринов след напрежението и полицейското насилие под прозорците на Министерския съвет преди две седмици.

Юристът и вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова вече ще отговаря и за туризма, като поема поста от министър Николина Ангелкова.

Министър председателят Бойко Борисов не присъства в пленарна зала. Депутатите от БСП на няколко 

пъти премиерът да присъства в зала. Имаше упреци, че председателят на парламента Цвета Янчева го укрива. 

Членовете на кабинета присъстват в пленарна зала без премиера Бойко Борисов

Снимка: БТА

"Тук ми липсва именно този, който предлага промените - министър-председателят. За пореден път той се крие и неглижира институцията Народно събрание", каза от трибуната заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов. Той поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента "да обясни къде е неговата оставка и кога ще я подаде той". Георги Свиленски също призова премиера. 

Даниела Дариткова, председател на ГЕРБ

Снимка: БТА

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди да започне гласуването заяви в декларация на ГЕРБ, че президентът Румен Радев е призовал за конституционни промени и разпускане на НС, с което той не уважава институциите и е крайно време да заяви желанието за президентска република. Президентът подкрепя незаконни акции, заяви председателят на ГЕРБ. Дариткова констатира, че призивите на държавен глава от площада и на разследван за престъпления олигарх съмнително съвпадат. Пудбудителството също е наказуемо, заяви Дариткова. Тя заяви, че президентът се стреми към въвеждане на еднолична и безконтролна власт, заяви председателят на ПГ ГЕРБ. Даниела Дариткова обвини президента, че вчера е показал, че е непосилна задача за него да олицетворява единството на нацията. Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог, каза Дариткова. ГЕРБ осъжда действията на президента, допълни тя. 

Изказването и бе придружено с викове "Оставка" от опозицията. 

Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев представи новите министри. 

Томислав Дончев

Снимка: БТА

Красимир Янков от БСП попита премиера защо прави промените в този момент. Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците, попита Красимир Янков. Имате поне още толкова провалени министри! Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове. А вашата оставка, кога?, попита той от трибуната в залата. Според него Валери Симеонов се е намърдал на министерския пост в 12 без пет. Според него по-интересно е било не снемането на финансовия министър Владислав Горанов, а да последва съдбата на колегата му Нено Димов /бел. ред. който е с обвинение/. Колкото до връщането на Кирил Ананиев в Министерство на финансите, по-добре е било да го сложат на мястото на министъра на културата Банов, за да засвидетелстват липсата на кадри. Това пък, което е произтекло с Българска банка за развитие е основание Емил Караниколов да стане клиент на други институции. Той се обърна към управляващите, че това прави очевидно колко лесно заменими са. Предстоящо е да си тръгнете, заяви Янков. 

Случващото се в пленарната зала е срам - това трябва да спре, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в процедура по начина на водене след скандиранията на БСП.

"Това, което става в тази зала в момента е срам. Само че тоя срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци. По улиците и президентът размахва юмруци. Време е да спрем това всичкото и отговорността е не само ваша", заяви Маноил Манев. 

Румен Гечев пък коментира мерките за справяне с кризата в социален и икономически план и поиска оставката на цялото правителство. Според него правителството е закъсняло и има много фалирали фирми. Относно парите от ЕС за справяне с последствията от коронавируса той каза:

Публикувахте числа за милиарди преди решението на ЕК, преговорите започват отново, нищо не е гласувано от ЕП. Той напомни и изтеклите данни от НАП.

От последните месеци пък коментира Комисията по хазарта и липсващите 700 млн.лева.

В 10.00 часа депутатите излязоха в 15-минутна почивка, след като премиерът бе призован отново да дойде в пленарна зала. Премиерът обаче не дойде. 

Заседанието продължи с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че управляващите се стремят към оцеляване на всяка цена и се страхуват от хората.

"Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите. Какво искат те и ние от опозицията? - оставка на Борисов и кардинална смяна на мафиотско-олигархичния модел, по който управлява правителството му. Искаме правова държава и върховенство на закона. За 4 години сме гледали 12 серии от този филм. 13-ата може да е фатална за правителството и управляващото мнозинство. Винаги, когато има проблем, се "гори бушон", за да се спаси системата. Сменяте министри при съмнение за корупция, за да я спасите. За 4 години има над 25 грандиозни корупционни скандали", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.