Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за 2019 г. От гласувалите 177 депутати 131 бяха "за", един - "против", а 45 се въздържаха, съобщи БТА.

По време на дебатите обаче БСП влезе освен в обичайния спор с ГЕРБ, и с председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който присъства в пленарната зала.

В доклада се посочва, че през миналата година в КПКОНПИ са постъпили общо 166 сигнала, по които са образувани производства. Комисията е изготвила са 162 проекта на решения по същество и за прекратяване и е наложила глоби, санкции и отнемане на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лв. Постановила 14 решения, с които установява конфликт на интереси; 87 решения, с които не установява конфликт на интереси; 61 решения, с които прекратява производството.

През отчетния период комисията е продължила работата и по производства, образувани по отменения закон, като по тях са наложени санкции в размер на 34 027 лв. Общо през 2019 г. (по реда на двата закона - отменения и действащия) комисията е приела 222 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни мерки в съдилищата на страната в размер на 848 385 935,79 лв. и с предложено за обезпечение имущество на стойност 653 388 252,94 лв. За този период в полза на държавата са отнети 37 недвижими имота и 119 моторни превозни средства.

На трибуната Цацаров свали маската

Снимка: БТА

Срещу доклада обаче възразиха депутати от БСП. Критиките им бяха в посока неефективност на действащия антикорупционен закон.

"Въпреки работата на комисията за периода нивата на корупция в страната продължават да са високи. С един недобър закон няма как да имаме добре работеща комисия", заяви Кристина Сидорова от БСП.

Според нея действащият закон не работи, доказателство за което били данните на "Трансперънси интернешънъл", според които България е на 74 място в света по индекс за възприятие на корупцията.

"В доклада отсъстват скандалите от миналата година - Апартаментгейт и терасата на предишния председател на комисията Пламен Георгиев", подчерта Сидорова.

По думите й има разминаване между искове за отнемане на имущество и реално отнетото такова.

Според Милко Недялков от БСП пък в доклада няма анализ и насока за борба с корупцията.

А колегата му Крум Зарков допълни, че концептуално са се противопоставили срещу идеята да се сливат серия органи в мегакомисия.

"Този доклад поставя важни въпроси, но големият въпрос за ефективната борба с корупцията остава пред нас", изтъкна той.

"Данните в доклада показват, че комисията работи сериозно", възрази Спас Гърневски от ГЕРБ.

По думите му по всяко направление се работи с професионализъм. Според него от БСП не подкрепят доклада и действащия закон, защото се страхуват от него.

"Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, това минава и през тази зала, която приема инструментариума, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС", подчерта самият председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

По думите му част от този инструментариум е в Наказателния кодекс и остава непокътнат от 1968 г.

"Беше казано, че законът в този вид няма да заработи ефективно, комисията в този ѝ вид няма да се справи с корупцията, че има съществено разминаване между дейността на комисията и очакването на обществото. Единственото, което ще кажа, вярвайте ми - без грам политизиране, е следното: в този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи. Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако Комисията се назначава не от този парламент, а от президента. Всичко ще остане такова. Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че не присъства терасата на Пламен Георгиев, но съжалявам, че ще ви го припомня, не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група. Нека да бъдем обективни", категоричен бе бившият главен прокурор в отговор на Сидорова.

Цацаров разговаря с депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов

Снимка: БТА

"Ако опозицията смята, че приемането на техния антикорупционен закон е разковничето на борбата с корупцията, на грешен път е. Мога да кажа, че председател на тази комисия съм от 20 декември и отчитам работата на моите колеги. Следователно всичко онова, което се чу до момента, не ме засяга. То, може би, да сме живи и здрави, ще се чуе и другата година. Поне до този момент мога да кажа, че моят принос е 10 дни, в резултат на което просто да не взема думата, защото това не касае моята работа. Всъщност причината, по която вземам думата, е не да споря с народните представители, а по-скоро да защитя до известна степен, доколкото мога, авторитета на комисията и работата на моите колеги", заяви още Цацаров.

По отношение на разминаването между претендирано и отнето имущество тоя каза, че преди да бъде отнето дадено имущество, делото минава през три съдебни инстанции и за това време имуществото се обезценява. Друга причина е, че 127 дела са спрени, защото чакат тълкувателно решение на ВКС от 2018 г., посочи той.

Накрая Сотир Цацаров припомни, че промените в законодателството са в ръцете на депутатите.