Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и процедурата за избор от Народното събрание, предава БТА.

Решението за откриване на нова процедура беше взето със 128 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Има такъв народ", и 49 "против" от "Възраждане" и "БСП за България".

Предложения за кандидати за управител на НЗОК могат да се правят от парламентарните групи в тридневен срок от приемането на тези правила.

В доклада на парламентарната комисия по здравеопазване се посочва, че приемането на процедурни правила е необходимо във връзка с приетото от Народното събрание на 13 януари т. г. решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. Съгласно Закона за здравното осигуряване, нов управител на НЗОК се избира от парламента в срок не по-дълъг от шест месеца от предсрочното прекратяване на мандата на управителя, като в конкретния случай този срок е изтекъл на 12 юли т. г.

Първата процедура за избор на управител на НЗОК се провали. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. Впоследствие от "Възраждане" оттеглиха своя кандидат - Тодор Хинов, а непосредствено преди гласуването в парламента на 11 юли предложената от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата по избор. Така единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на "БСП за България", която не беше подкрепена от мнозинството в Народното събрание.