Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Наказателния кодекс (НК). Депутатите приеха отново оспорените разпоредби със 137 гласа "за" и 43 "против". В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха само от "БСП за България".

Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 19 декември 2018 г. Президентът оспори разпоредби от Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Според Румен Радев още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

"Имате право на поправителен изпит по държавност и правов ред", обърна се Филип Попов към управляващите в началото на дебатите по ветото. Той посочи, че БСП няма как да подкрепи тези разпоредби. По думите му европейската директива не изисква такива текстове. Преписали сте директивата буквално, а не смислово, коментира Попов. Според колегата му Тодор Байчев транспонирането на директивата би следвало да запази по-високото ниво на защита, каквото е у нас.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/ коментира, че крайната редакция на текстовете, постигната в правната комисия, отговаря на всички изисквания на директивата. Текстовете са съобразени и с българската правна практика и с европейския стандарт за защита на задържаните лица, посочи той. Кирилов отбеляза, че адвокатите са задължително изключени от категорията за неуведомяване. "Ако терорист извършва посредствено извършителство, чрез вербуването и привличането на непълнолетно лице, опасано с взривно устройство, и го заловите - какво? Ще пазим правото на уведомяваме да уведоми този, в който е спусъкът да активира взрива ли", попита Кирилов. Колегата му Димитър Лазаров добави, че не става въпрос за тайни арести, както се внушава.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ каза, че няма как да бъде подкрепено това вето, в което се казва, че едва ли не ще изчезват хора от улиците. Според него не ясно защо предвиденият механизъм за защита също е върнат за ново обсъждане.

Това е 12-ото президентско вето. До момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.