Народното събрание реши предсрочно да прекрати мандата на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. В гласуването участваха 211 народни представители, от които 109 бяха "за", 72 - "против", а 30 се въздържаха.

За освобождаването гласуваха от ГЕРБ, ОП и "Воля", против бяха от БСП и част от ОП, а ДПС се въздържаха.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса. В края на февруари проф. Плочев беше приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК с аргумента, че не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Гласуването на освобождаването на управителя на Здравната каса стана днес, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум, тъй като депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест заради изненадващото, по думите им, включване на точката в дневния ред.

Даниела Дариткова от ГЕРБ представи в пленарна зала доклада на Комисията по здравеопазване. В него се посочва, че на 12 юни е постъпило писмо от председателя на Надзорния съвет на НЗОК. В него се посочва, че в касата е получено писмо от управителя проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че през последните 3 месеца е отсъствал поради заболяване и не е могъл да изпълнява служебните си задължения. Той допълва, че няма да е в състояние да изпълнява задълженията си минимум още един месец. Предвид изложеното, проф. Плочев смята, че тези факти изискват вземане на решение относно това дали той е в състояние да продължава да изпълнява длъжността управител на НЗОК. Според него законът трябва да бъде спазен.

Днешните дебатите в зала акцентираха върху проблемите в системата на здравеопазването и начина на избиране на управител на НЗОК.

От ГЕРБ призоваха да не се спекулира политически с темата. Пръв думата взе д-р Лъчезар Иванов, който направи уговорката, че професорът е голям специалист и двамата са работили заедно в продължение на 17 години. В същото време той изтъкна фактологически необходимостта от освобождаването на Плочев и откриване на процедура за избор на нов шеф на касата.

"Тази институция е оставена три месеца на автопилот. Проблемите, които се натрупаха, са големи", подчерта Лъчезар Иванов, цитиран от "Фокус".

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че не бива един счетоводен проблем да се политизира.

Славчо Велков от БСП посочи, че в писмото си проф. Плочев не е заявил, че подава оставка. Това, което правите, е недостойно, обърна се той към мнозинството. По думите му най-много дългове НЗОК е натрупала, когато сегашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев е бил в надзора на касата. "Сега се търси бушон чрез проф. Плочев", каза Велков. Той посочи, че немска здравноосигурителна каса е наела четири български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете от НЗОК.

"Този дълг не е ли натрупан напълно съзнателно и целенасочено, за да се стигне именно до такава процедура - чрез посреднически кантори ще се усвоят огромни възнаграждения и комисионни? Колко от тези комисионни ще отидат при посредника и колко ще отидат при тези, които очевидно, целенасочено, са натрупали този дълг- зам.-министърът на финансите", подчерта Велков.

Депутатът от левицата припомни, че управителят на НЗОК още през 2017 г. е предупредил министъра на здравеопазването с многократни писма - 15 на брой, какво следва с натрупаните задълженията на НЗОК към чужди социални институции.

"Чак на 9.02.2018 г. той пише писмо до парламента, защото никой не му обръща внимание. Но след това започва политически кръстоносен поход срещу управителя на НЗОК", каза още Велков. Той припомни, и че министърът на здравеопазването е заявил, че такива дългове на НЗОК няма, но в последствие се оказа, че проф. Плочев е бил прав.

"Не проф. Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката - други хора трябва да си отидат", каза народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер. Тя обяви, че ДПС ще гласува "въздържал се" по предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев.

По думите ѝ в случая не става въпрос за гласуването на личното волеизявления на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.

"Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването", заяви д-р Джафер.

Тя отчете, че досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и се е стигнало дотам, че нито един не е изкарал пълен мандат. Днес обсъждаме една полуоставка, която е симптом за нашата дейност, добави Джафер. "Имаме време, което е безвъзвратно загубено, защото бяха допускани много грешки. Няма невинни", каза Джафер и заяви, че най- голямата отговорност я носят тези, които управляват 9 години.

"Не, че няма пилот в самолета в системата на НЗОК - самолетът върви към земята", каза и народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

"Миналата година, когато обсъждахме оставката на бившия шеф на НЗОК д-р Комитов, той отсъстваше - имаше тези за сериозно негово заболяване. Сега се процедира по същия начин и с проф. Плочев", посочи той и добави, че равносметката в здравеопазването за година и два месеца е: сменени министър на здравеопазването и двама управители на НЗОК.

"Какъв е ефектът от смените и има ли такъв? Управляващите твърдяха, че искат спокойствие в системата. Това спокойствие не дойде", констатира проф. Михайлов.

Той коментира, че проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото и документите, предлагани от управляващите. Народният представител даде за пример наредбата за финансовото управление на болниците, наредбата за сключване на договори между НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта, които предизвикаха бурни дебати и негативно отношение в професионалните съсловия и обществото.

По думите му тези документи показват, че НЗОК въобще не е обществен орган, а е пряко подчинена на Министерство на здравеопазването и на Министерство на финансите.

"Какво избираме ние в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на Касата и който управляващите да сменят с различни процедури. Крайно време е, вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване", призова Георги Михайлов.

Хасан Адемов от ДПС също се обяви за промяна на правомощията на управителя на касата, иначе според него и следващият, и по-следващият управител ще бъдат жертва на системен проблем. НЗОК по закон е обществена институция, но за съжаление след 2009 г. бе превърната в държавна институция, едва ли не в разплащателна агенция към МЗ. Важният човек в системата е пациентът и ако не разберем това, никога няма да стигнем до правилните решения, отбеляза Адемов.

Веселин Марешки от "Воля" призова депутатите от БСП да дават конструктивни предложения, вместо да се занимават с "празно говорене".