Предвижда се парите да бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от Световната банка (СБ), като всеки от тях е по 300 млн. евро. Кредитите са държавно гарантирани и затова Народното събрание трябваше да ратифицира споразуменията.

Изплащането на заема от ЕБВР ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 година. Предвижда се погасяването на главницата на заема от СБ да се извършва на годишни вноски по схема - с първа вноска на 15 юни 2022 г. и последна вноска на 15 юни 2026 година.

От правителството обявиха, че целта на кредитите е да се попълнят резервите във ФГВБ.

"Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на задълженията си по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитните институции", е записано в мотивите на кабинета.

Споразуменията бяха одобрени и на първо, и на второ четене. БСП, АБВ и "Атака" гласуваха против.

Дебатите: Румен Гечев срещу управляващите 

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Той обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на ФГВБ с желанието да се получи по-добра доходност, предаде БНР.

Румен Гечев от БСП обаче обвини кабинета, че тегли пореден заем без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала:

"Тука става дума за 1 милиард и 200 милиона лева, без нито една сричка къде и как ще отидат тези пари. Ние подозираме, че тези 1 милиард и 200 милиона лева е твърде вероятно да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и парите да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори".

Той попита, щом имаме фискален резерв от 11 млрд. лева, както наскоро обяви финансовият министър, защо вземаме нови заеми.

"Гаранционното споразумение не е толкова заем, колкото Пекин е столица на Виетнам", добави Гечев иронично, имайки предвид грешка на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Станислав Иванов от ГЕРБ призова опозицията към повече умереност:

"Господин Гечев, малко по-умерено в изказванията си, малко по-умерено в хвърлянето на кухи фрази тук, от тази трибуна, за да не стане така да се изпокараме и да не свършим никаква работа. Кухите фрази за дупка в бюджета, за липса на финанси, за виртуални финанси, такива неща всички ги знаем, но няма нужда да ги използваме".

Светослав Белемезов от АБВ заяви, че категорично няма да подкрепят заема, тъй като са на мнение, че цялата процедура по фалита на КТБ е пример за това какво не трябва да се случва в българската банкова система. Още повече, че няма подобен пример в Европа, посочи той, цитиран от "Фокус".

По думите му, освен широките дефекти в надзора и одита на КТБ в ЕС банките с финансови инструменти се преструктурират, докато в тя е била затворена и все още се водят битки за собствеността на апетитните ѝ активи.

Близо две години след фалита на КТБ, днес е ясно, че вместо за защита на средствата на вложителите и кредиторите, значителна част от активите на банката се преразпределят по нови собственици“,
каза още Белемезов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че решението, което се предлага, поражда сериозна тревога, предаде БТА.

"Зад него седи или провал на бюджетната политика за тази година, или провал на Фонда в дейността му по събиране на задълженията към КТБ, поради което се нуждае от извънредно захранване, или стои непосредствена заплаха за необходимост Фондът да покрива следващи задължения от типа на КТБ", добави той.

Колегата му от Реформаторския блок Мартин Димитров пък попита какви са мерките по събиране на източеното от КТБ, колко са събрани и колко очакват да съберат и да върнат.

"Взимането на заеми винаги е най-лесното решение. Фондът може да бъде капитализиран и през възстановяване на част от източеното от КТБ, там полагат ли се нужните усилия", добави той.

"Какво ще ви каже Фондът, той да не е синдик, че да ви каже как се събират вземанията", отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.
Той коментира, че това не е обикновен потребителски кредит.