В администрацията на Министерски съвет не съм извършил нито едно уволнение, каза служебният министър-председател от трибуната на Народното събрание по време на изслушването си.

Герджиков поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Служебният премиер посочи, че това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки.

Проф. Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство.

„В рамките на 39-ия парламент аз бях този, който води парламентарния контрол и за миг не можех да допусна, че ще дойде време, в което аз да бъда контролиран“, каза премиерът и призова настоящите народни представители да имат едно наум.

„Преди по-малко от 24 часа научих за това изслушване и само уважението към институцията Народно събрание мотивира мен и моя екип да подготвим отговора по същество“, каза той.

Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия, каза Огнян Герджиков в отговор на въпрос от говорителя на БСП Елена Йончева за това колко пъти е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Имал съм разговори с г-н Борисов, но съжалявам, не си водя статистика. Разговорите не са много, но така или иначе такива разговори са полезни и необходими“, каза служебният министър-председател.

Герджиков поясни, че е поканил в понеделник Бойко Борисов в Народното събрание да обсъдят проблемите с „Газпром“.

Служебният премиер поясни, че тези неща са нормални и подчерта, че това го е правил след изборите. Проф. Герджков обяви, че преди изборите не е приемал нито един лидер на политическа партия. По повод въпросите за sms-и, той заяви, че на такива вече не отговаря.

В отговор на въпрос от народния представител от ПГ „Обединени патриоти“ Емил Димитров дали е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, Герджиков заяви:

С г-жа Корнелия Нинова не съм провел нито един разговор.“

Няма как в резултат на непроведени разговори да има назначения и уволнения, добави той.

Върху мен не е оказван никакъв натиск нито за назначения, нито за уволнения, каза още служебният премиер. Той поясни, че натиск към него не е идвал от никоя посока, нито от ляво, нито от дясно, нито от центъра.

Огнян Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени, направени от служебния кабинет, ще бъдат оценени позитивно от новото правителство.

В отговор на депутатски въпрос служебният премиер информира, че до края на месеца България би могла да кандидатства за домакин на седалището на някоя от двете агенции, които сега са на територията на Великобритания - Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган.

За агенцията по лекарствата са кандидатствали 26 страни, шансовете на България са малки, затова има идея да кандидатстваме заедно с Румъния, като седалището бъде разделено Русе - Букурещ, обясни Герджиков. Вероятно това ще бъде позицията, в момента сме в преговори с румънското правителство, допълни той.

По същия начин ще проявим активност и ще кандидатстваме седалището на другата агенция да бъде в България, информира Огнян Герджиков.