"За" предложението гласуваха 99 народни представители, "против" - 76 , "въздържали се" - 4, с което точката отпадна от дневния ред на Народното събрание. По думите му липсват становища на комисиите.

„Вчера комисията по правни въпроси съвсем основателно отказа да се занимава с този въпрос, тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди“, коментира Четин Казак, цитиран от "Фокус".

Според него ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем. Казак припомни, че има дело от ВАС по отношение на референдума. „Така че този проект за решение не решава по същество никакъв въпрос“, заяви той.

Обратно становище направи председателят на Правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той подчерта, че във вчерашния ден по предложение на Четин Казак е възникнал дебат за включването на проекторешението в дневния ред на Правна комисия и сега се прави аналогичен опит и се цели да се блокира обсъждането по същество по проекторешението. Според него е било нормално този дебат да не бъде по дневния ред, а по същество.

Данаил Кирилов посочи, че няма време за отлагане в рамките и хоризонта на 43-ото НС би означавало отричане, отхвърляне и замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум.
„И затова ще отговаряме всички и то много скоро“, заяви Данаил Кирилов.

Той призова Реформаторският блок, които миналата седмица са поставили този въпрос за дебат пред обществото и пред парламента, да бъдат последователни.