Днес се провежда заключителното заседание на 41-то Народно събрание. Единствената точка е изявления на всички парламентарните групи и слово на председателя Цецка Цачева. Парламентът приключва предсрочно работата си, след като президентът издаде указ за разпускането му след оставката на правителството на ГЕРБ. В пленарната зала се регистрираха 192 от общо 240 депутати, предаде "Фокус".

"Злобата и омразата надделяха над градивното и позитивното. Преди повече от 50 години президентът на САЩ казва - Конституцията не ни прави съперници за власт, а партньори за прогрес. ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основни задачи, стоящи пред нацията. Вие го отказахте и вероятно станахме част от причините да излязат хората на улицата”, обърна се Красимир Велчев към колегите си от другите партии.

Той отчете "с ръка на сърцето", че ГЕРБ са направили всичко възможно да не допускат лобистки текстове в приеманите закони и работили ритмично за увеличаване на доходите на българските граждани.
Призна обаче, че са длъжници на образованието. По думите му е изготвен добър закон, но не е стигнало времето да бъде приет изцяло, затова се надява това да е първата задача на новото Народно събрание.

Преди четири години заварихме над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск, което е около 3 млн. лв. задължение към Народното събрание и държавата. Това са скрити задължения. Ние спряхме тази порочна практика и я намалихме пет пъти. Замразихме заплатите не само на НС, а и на президентството, МС и висшата администрация. С 20% намалихме разходите си, с 30% намалихме автомобилния парк и въведохме лимит за ползването на служебните автомобили. За първи път въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочната практика народните представители да гласуват чрез няколко карти”, каза още лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Накрая Красимир Велчев благодари на цялата ПГ на ГЕРБ за тяхната всеотдайност, лоялност и коректност.
"За мен беше чест да работя с вас и да съм част от този екип. Бог да пази България!”, завърши той декларацията на ГЕРБ.

От БСП обаче обявиха, че ГЕРБ са се държали като богопомазани, но символ на тяхното управление ще останат хората-факли.

От ДПС пък подчертаха, че ГЕРБ са управлявали в изроден модел, в който са издигнали една персона над демокрацията.

"Най-важно е да не допуснем повторение на политическата криза отпреди 16 години", заяви пък Иван Костов от името на Синята коалиция. Според него, ако не си отговорим на въпроса защо си отиде предсрочно правителството, ще си отиде предсрочно и следващото. Костов обяви още, че парламнетът е бил едноличен слуга.

Декларация на "Атака" нямаше, след като Волен Сидеров обяви още миналата седмица, че с депутатите от неговата група напускат парламента. Това стана след отказа на НС да разреши национализация на ЕРП-тата.

Накрая Цецка Цачева произнесе заключителна реч.
"Днес си отиват депутатите, парламентаризмът остава. Случилото се през последния месец е викът на народа. Много болка ни съпровождаше през годините на прехода, много неразбиране се е натрупало и то отприщи гнева на хората, а нас като депутати в 41-ия парламент не ни отмина ориста да изживеем този гняв", заяви председателката на НС. Тя изрази убеденост, че викът на народа ще има смисъл и полза само, ако успее да овеществи своите желания, да се канализира в свободен и демократичен вот.

Цачева изтъкна някои от постиженията на 41-то Народно събрание - решаването на проблема с гласуването с чужди карти и стъпките за по-голяма публичност - пряко предаване на заседанията от сайта на парламента, публичен регистър на гласуването на всеки депутат и стенограмите от откритите заседания.

След речта си тя удари за последно парламентарния звънец и закри последното заседание на 41-то Народно събрание. След това тя покани депутатите да си направят обща снимка пред парламента, каквато е традицията.
Те излязоха пред сградата, където се подредиха и бяха фотографирани начело с Цачева.
После се върнаха вътре и пиха шампанско.


Гореща тема - Политическата криза 2013 - изпрати мнение или предложи идея за промяна