С пълно единодушие - 152 гласа, без нито един "против" и "въздържал се", Народното събрание избра Диана Ковачева за заместник-омбудсман.

Тя има сериозен административен опит като директор на "Прозрачност без граници" и правосъден министър в кабинета "Борисов 1", демонстрира експертиза, хъс, желание да работи за защита правата на българските граждани. Така аргументира предложението си омбудсманът Мая Манолова, предаде БТА.

Ангажирам се да работя с необходимия професионализъм и почтеност, които са свързани с позицията на омбудсмана и заместник-омбудсмана, и да бъда непримирима към нарушенията на човешките права. Това заяви избраната за заместник-омбудсман Диана Ковачева пред журналисти в парламента.
Днес предстои да уточним задачите с омбудсмана Мая Манолова, посочи тя.

Ковачева каза, че е ентусиазирана и изпълнена с желание за работа. По думите й позицията на заместник-омбудсман дава възможност за смислена работа.

Мая Манолова благодари на народните представители, че единодушно са подкрепили предложението й за заместник-омбудсман. Ковачева ще бъде второто ми аз в институцията, посочи тя. Всички ангажименти, каузи и правомощия, които имам, ще се изпълняват и от нея, каза Манолова и отбеляза, че институцията на омбудсмана осъществява мониторинг и превенция на затвори, арести, домове за деца, психиатрии, домовете за възрастни хора, интернатите.

В момента осъвременяваме работата на институцията, предстои публичният регистър за жалбите на омбудсмана да стане електронен, т.е. достъпен за всеки гражданин, който иска да направи справка за това как се движи неговата жалба, добави Манолова. В отговор на въпрос тя отбеляза, че жалбите до институцията са два пъти повече от стандартното през миналите години - средно по 50 на ден.

Диана Ковачева бе предложена за поста зам.-омбудсман от Асоциация „Прозрачност без граници“ и подкрепена от Съюза на юристите в България, Центъра за либерални стратегии, Сдружение „Гражданско общество и право“, Фондация „Европейски институт“, Сдружение „Франкофонски клуб за развитие“ и Фондация „Български център за джендър изследвания“.

На 12 януари 2016 г. в институцията на омбудсмана се проведе публично изслушване на петима одобрени след индивидуални интервюта от общо девет кандидати. Всички те бяха номинирани от граждански организации.
Номинирани бяха депутатът в 40-то Народно събрание от НДСВ Деница Димитрова, настоящият заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев, регионален координатор на Фондация "Партньори – България" и Анжелика Цокова – председател на Гражданско движение "ДНЕС".

Диана Ковачева бе класирана на първо място от членовете на сформираната от омбудсмана комисия.

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция.
Доктор е по Международно право и международни отношения, има специализации в областта на правата на човека.

Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 година.

В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.