Пръв на трибуната декларация от името на ГЕРБ представи председателят на парламентарната група Красимир Велчев.

"Нека изненадаме българите и да покажем, че сме един отбор – националният отбор на България. Независимо, че съм член на мнозинството, и то силно мнозинство - не се нуждаем от патерици - призоваваме към прагматизъм в името на българските граждани, да разбием заедно модела да се използва парламентарната трибуна за политиканстване, което ги отвращава. Нека сключим споразумение за отговорно политическо поведение. Хората искат да живеят сега. Нашата мисия е да загърбим правенето на политика, заради самата политика, а да правим политика с център човека”, обърна се той към опозицията, като подчерта, че за ГЕРБ това е лесно, защото имат самочувствие.

"С приемането на Бюджета за 2013 г. и пакета от данъчни закони ние изпълнихме задачите си. Искаше ни се повишението на минималната заплата и пенсиите да е повече, но такива са възможностите на държавата", заяви още депутатът, който бе категоричен, че ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов са избрали да действат непопулярно, но честно.
"Запушихме течовете. Свързахме касовите апарати със системата на НАП. От съвместната работа на НАП и Агенция „Митници” увеличихме с над 1 млрд. лв. събираемостта на данъци и акцизи, с над 13% намалихме числеността на администрацията", изтъкна той.
По думите му основен приоритет на правителството остава стимулирането на заетостта и насърчаване на разкриването на нови работни места.

След него на трибуната излезе Сергей Станишев.
"За съжаление, ще трябва да отговоря на вашия призив за съгласие и единство с народната поговорка: "Късно е, либе, за китка". Няма как да се реализира такова фалшиво съгласие. Всички години на управлението на ГЕРБ досега бяха тотално отрицание на реалния диалог, на компромиса, на баланса на виждания. Вие разбирате консенсуса и диалога като изпълнение на волята на вашата партия", заяви лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

"Кое мъчи българите днес най-много – неработещата държава, бедността, нефункциониращата икономика безработицата, корупцията – неща, които вие трябваше да преборите. За това основният въпрос на всеки българин днес е харесва ли статуквото, в което живее, или иска промяна", добави бившият премиер.

"Корупцията в България мирише на гербери", заяви след него Лютви Местан ДПС, който се обърна към мнозинството с думите: „Най-драматичен е един ваш пропуск – точно в обещанията за справедливо управление се провалихте най-жестоко. Не решихте проблема с престъпността и корупцията”.
Той изтъкна, че комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор вчера е определил България като страна с най-висок риск от социално изключване.
„Страдат всички социални системи, не само пенсионерите, а и учените. Ако искате съгласие за такава политика, искате опозицията да извърши престъпление. Ние сме длъжни да ви посочим грешките”, каза още депутатът от ДПС.

По думите му при управлението на Борисов България е шампион по сенчест бизнес и се нуждае от алтернативно управление, което да възстанови реалната демокрация.
"Ще поискаме ОССЕ този път да има не ограничена мисия от наблюдатели, а масирано наблюдение на изборния процес”, каза още Лютви Местан.

"2013 година ще е година на икономическата криза. Икономиката ни е болна. Хората не са добре", заяви на свой ред съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той изтъкна, че 350 000 фирми са се пререгистрирали, от тях в 175 000 няма заети, освен един човек, който се самоосигурява.
„Ние не се гордеем, че се оправдаха нашите прогнози и ви предупреждавахме. Ние призоваваме да бъдат приети поне два законопроекта, които да подобрят нещата. Трябва да се приемат правила за обезщетяване на заетите при обявяване на фирмена несъстоятелност”, каза Костов.

Той настоя още парламентът да приеме мораториум върху застрояване на защитени територии, за да не се допускат нови скандали от типа на този с дюните в Несебър.

Бившият премиер призова депутатите от ГЕРБ да определят ясно позицията си за референдума за АЕЦ "Белене", след като първо от партията заявиха, че ще гласуват "за", а после премиерът даде инструкции за "не".
„Призоваваме Народното събрание да приеме законови промени, които да забранят строежа на ядрени обекти в сеизмични райони", заяви лидерът на ДСБ. Той призова и Сергей Станишев на дебат в предаването „Панорама” по БНТ за ядрената енергетика. "Нека застане срещу мен и да информира хората. Да кажем своите аргументи и те да решат", каза Иван Костов.

"В стотици български села и квартали хората страдат от битовата престъпност, аз я наричам циганска престъпност. Защо отхвърляте прагматичното предложение на "Атака" човек да може да се отбранява, когато го нападат вкъщи?", обърна се към ГЕРБ пък Волен Сидеров.
"Ако бяхте казали, че ще обложите депозитите на хората с данък, щяхте ли да имате депутатите, които имате сега? Значи сте излъгали. Друго не знаете – да облагате с данъци, такси, да вдигате акцизи. Не искате да закачате монополистите”, заяви още лидерът на "Атака" и призова пенсиите да започват от 500 лева.

По-късно, в отговор на журналистически въпрос, Красимир Велчев продължи идеята си за единия отбор, като посочи, че корупцията не може да бъде преборена, ако всички партии не заиграят заедно. Той призна, "че сме задължени към обществото - не можахме да сведем корупцията до нивата в Европа". На коментара на ДПС, че корупцията в България миришела на гербери
Велчев отговори, че "корупцията мирише на партизани и на партизанщина, на шума".