На влизане в сградата за тържествената церемония той коментира пред журналисти:

„Тук съм, за да засвидетелствам своето уважение към българския парламент. Чака ги изключително отговорна и натоварена дейност. Не мисля да се повтарям. И приоритетите не са се променили. Надявам се в следващите дни да бъдат регистрирани и обявени парламентарните групи".

Радев съобщи, че другата седмица започва консултациите с парламентарните групи и ще връчи проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - ГЕРБ, за съставяне на правителство. Той изрази надежда в началото на май то да бъде факт и обеща да работи конструктивно с кабинета "Борисов 3"

Попитан дали ще настоява новият парламент да разгледа въвеждането на уседналост и промени в изборното законодателство, държавният глава отговори, че този парламент трябва да реши каква държава ще бъде България по гарантирането на нашата национална сигурност.

„Дали ще бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние. Трябва да решим наистина, ще бъдем ли държава, която няма да допуска регистриране на етническа партия. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като не допуска тяхната капсулация. Ще бъдем, ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, независимо от религията, или ще бъдем държава която допуска финансирането им да се извършва отвън“, категоричен бе Радев, цитиран от "Фокус".

Според него, ако държавата реши да поеме обезпечаването на всички религиозни общности, включително заплати, издръжка на ръководства на религиозни храмове, ще трябват около 15-17 млн. лв.

„Нека парламентът и правителството преценят струва ли си България да дава тези пари“, призова той.

По повод референдума в Турция, който дава огромна власт на президента Ердоган, държавният глава каза, че уважава правото на всеки народ, включително турския, да избира сам своето конституционно устройство и своята форма на управление. По думите му ненамесата в чуждите дела е най-големият залог за добросъседство. 

"Както вече казах, проблемът не е толкова в Турция. Да, вярно е - има сигнали, има динамични процеси в Турция, но въпросът е ние как ще погледнем сами отвътре на нашата нова сигурност. Това очаквам от работата на този парламент и от бъдещото Народно събрание", каза още веднъж президентът.