Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на представителните части и поздрави военните с празника.

Сред присъстващите бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри от кабинета, предишни министри на отбраната и началници на Генералния щаб, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

Вижте снимки>>>

20 артилерийски салюта прозвучаха при изпълнението на националния химн.
По традиция над София прелетя един боен хеликоптер Ми-17, който развя родния трибагреник.

Близо 1000 военнослужещи взеха участие в тържествения парад, а командващ бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

Армията с гордост чества своя празник, въпреки намалените средства. Ние много добре разбираме положението на страната и кризата, в която се намира. С минимални средства се стараем да постигнем колкото се може повече”, каза ген. Боцев, цитиран от bTV.

В демонстрацията на музикално-строеви умения участваха Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър, Представителният военен духов оркестър на ВВС и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски, съобщи БНР.

По-рано пред паметника на Незнайния воин патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.
Той отправи молитва Бог да помага на българските воини и в словото си припомни традицията на празника. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

В словото си патриархът посочи, че вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското воинство в Бога, от когото идва всяка сила и мощ.

"Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване с осветената чрез божията благодат вода на бойните знамена бъде видим знак за божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във воинското служение на род и Родина", отбеляза главата на Българската православна църква.

В 12 часа, пред сградата на президентската институция бе извършена тържествена смяна на караула. В нея участва и първата жена гвардейка - Гергана Иванова, която застана на пост номер 1. Церемонията беше наблюдавана от много хора, дошли с децата си, които аплодираха гвардейците.