България може да бъде мост в отношенията между Израел и Палетина. Това изтъкна палестинския външен министър Рияд ал Малики, който се срещна с вицепремиера Екатерина Захариева. Гостът подчерта, че сигурността и мирът между Палестина и Израел не засяга само региона, но и целия свят.

"Имаме дългогодишно сътрудничество в образованието. Над 5000 палестинци са завършили в България и те са мостът между нас", изтъкна министър Захариева.

По време на срещата беше обсъдена и възможността български консул да посещава два пъти седмично Рамалла, с цел улесняване на издаването на визи за палестински граждани. Двамата министри се договориха първото заседание на Комисията за сътрудничество между България и Палестина да се проведе догодина. На него ще бъдат преразгледани всички спогодби, подписани между двете страни и ще се изготви ясна програма за бъдещето сътрудничество. 

Министър Захариева изрази пред своя събеседник позицията на България и на ЕС във връзка с Близкоизточния мирен процес.

Снимка: МВнР

„Сегашният застой е причина за сериозно безпокойство. В резултат на липсата на политически перспективи може да се окажем свидетели на нови изблици на насилие и напрежение както в Газа, така и в Западния бряг“, заяви българският вицепремиер.

Снимка: МВнР

Тя сподели, че в основата на намиране на решение стои възобновяването на открити и директни преговори между двете страни, както и спазването на международните споразумения от Осло и Париж. България и ЕС потвърждават подкрепата си за намиране на решение на палестинско-израелския конфликт в съответствие с принципа за двете държави, които да съществуват в условията на мир и сигурност.

"Призоваваме за въздържане от всякакви действия, които могат да влошат обстановката в региона", допълни Екатерина Захариева.