Вотът на недоверие днес няма да мине. Очаквам от парламентарната група на "Има такъв народ" още депутати да се присъединят към нас. Това заяви пред журналисти в Народното събрание независимият депутат Светлин Стоянов - един от шестимата отцепили се от партията на Слави Трифонов.

Той и колегите му дадоха брифинг заради твърденията, че са купени и представиха резултати от полиграфско изследване на един от тях - Георги Георгиев. 

"Купуването на гласове е престъпление, а купуването на народни представители е още по-голямо престъпление и трябва да бъде преследвано с цялата строгост на закона. Обявяването, че има купени народни представители е точно такова престъпление, каквото е и самото купуване. Вие знаете, че през последните 8 дни ние сме обект на постоянни атаки от народни представители, от журналисти и други хора, които казват, че ние сме купени. Има пълен отказ от това, че има депутати, които вярват в Конституцията, в законите на страната и разчитат единствено на собствената си съвест", коментира Георгиев.

Той обяви, че се е подложил на детектор на лъжата, а резултатите от него ще бъдат изпратени до всички медии. Георги Георгиев прочете въпросите, на които е отговорил:

1. "Ти получи ли пари от някого, за да напуснеш "Има такъв народ"?

2. "Кирил Петков предложи ли ти да станеш министър"?

Независимият депутат изтъкна, че и на двата въпроса е отговорил с категорично "не", като резултатите от полиграфското изследване са, че "не е установена значима психо-физиологична реактивност от страна на изследваното лице на релевантните въпроси". 

"Оттук нататък ние призоваваме главния прокурор Иван Гешев и прокуратурата на Република България да поискат конкретни доказателства от всички тези, които ни обвиниха. И ако такива няма, а аз гарантирам, че такива няма, да им потърсят отговорност", каза още Георги Георгиев.

Той изтъкна, че се е подложил на детектора на лъжата по предложение на журналист, но отказа да назове името му. Каза обаче, че полиграфското изследване е направено в консултантската компания за полиграфски изследвания, обучения и специализирани услуги в сферата на психологията на криминалния психолог Тодор Тодоров на бул. "Черни връх" в столицата.

Депутатът бе категоричен, че той и петимата му колеги ще гласуват "против" на предстоящия вот на недоверие на кабинета "Петков". Гласуването е в 19.10 часа.

"Ще гласуваме категорично против. Мотивите ни са пределно ясни - темата "Северна Македония" е напълно измислена, темата с Министерството на регионалното развитие и благоустройството сме я коментирали достатъчно пъти. Ние считаме, че България не трябва да бъде поставяна в такава политическа несигурност", заключи Георгиев.