Независимият депутат Красимир Янков обяви от парламентарната трибуна създаването на нов ляв политически проект - политическа партия "Българска прогресивна линия". Той направи изявление от парламентарната трибуна от името на депутати, нечленуващи в парламентарна група, наричащи себе си група на прогресивните социалисти.

В края на септември м.г. Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов (Враца), Лало Кирилов (София-област), Георги Андреев (Варна) и Димитър Стоянов (Бургас) напуснаха групата на социалистите в Народното събрание в знак на неводолство от преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП.

Янков отбеляза, че остават по-малко от 30 пленарни заседания и е време за равносметка.

Настоящото Народно събрание ще остане в историята с бойкота на нормалното функциониране на парламентарната дейност от опозицията и пълната липса на желание за диалог от страна на управляващото мнозинство, коментира той. По думите му, това противопоставяне се е пренесло на улицата с дълго продължили протести и формулирана нужда от промяна.

Красимир Янков коментира, че партиите са следвали интересите на върхушките си, а не дневния ред на обществото, а кворумът се е превърнал в инструмент на политически натиск.

Именно следвайки принципите си, напуснахме ПГ на "БСП за България", за да останем социалисти, каза той. За всички последващи действия получихме подкрепа от все повече хора, желаещи промяна. Затова създадохме новия ляв политически проект - политическа партия "Българска прогресивна линия, обяви Янков.

Той коментира, че предстоящите избори ще бъдат голямо изпитание за българския избирател. Според Янков противоепидемичните мерки налагат промени и във формите на предизборната кампания, което трябва да бъде отразено в Изборния кодекс.