Председателят на ДАНС Димитър Георгиев участва в заседание на вътрешната парламентарна комисия и комисията за контрол над службите за сигурност заради казуса "Адониев" като обясни, че през 2008 г. са били проверени всички налични бази данни, но не е била открита информация, заради която на руския бизнесмен Сергей Адониев да му бъде отказано гражданство, предаде БТА. Проверка била направена и за съпругата му Мария, като агенцията е представила становище пред Съвета по гражданство, че не се възразява молбата им да бъде удовлетворена.

Георгиев представи хронология на събитията, според която Адониев е регистрирал фирма в края на 2007 г. у нас, която трябвало да развива дейност в Пловдив т.нар. "кол център". Министърът на транспорта тогава Петър Мутафчиев през 2008 г. е направил предложение на Сергей Адониев да му бъде дадено гражданство заради особени заслуги, като мотивът бил, че чрез дружеството са предприети действия за реализация на инвестиции у нас на стойност 10 млн. евро.

Предложение за гражданство било направено и за съпругата му, която щяла да подпомага дейността му. След като били разгледани от съвета, кандидатурите за гражданство били одобрени и е направено предложение към вицепрезидента за издаване на указ.

В края на януари 2018 г. при рутинен анализ на информация са открити данни за осъдителна присъда на Адониев в САЩ в период, предхождащ получаването на гражданството. Присъдата била по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Нашите служби се свързват с чуждестранните си партньори и е получена конкретна информация за осъдителна присъда от 1998 г. за участие в измами с банкови преводи и пране на пари, факти, които били укрити от лицето при подаване на молба за гражданство. На тези основания е отнето гражданството на лицето от българските власти. За съпругата му не са открити данни, от които да следва отнемането на нейното гражданство, обясни още председателят на ДАНС.

Пред депутатите беше изнесена и информация, че няма данни Сергей Адониев да е извършил реални инвестиции, с уточнението, че той е получил гражданството на основание за особени заслуги.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов помоли представителите на ДАНС и МВР да подготвят доклад с анализ на законодателството, за да се установи има ли и къде пропуски, които да се поправят във връзка с получаването на българско гражданство.

Георгиев каза още, че е открита информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но тези инвестиции не са поддържани. Така председателят на ДАНС отговори на журналистически въпрос какъв е резултатът от проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. на българските паспорти, дадени на чужденци за 5 години назад, предаде "Фокус".

Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство, заяви Георгиев. Проверката показва, че процедурата е извършвана изрядно от служителите на МВР и от ДАНС. Пропуски в процедурата няма, обяви той.

"Не е имало възможности за промъкване на лица, които под някаква форма да са предприели действия да се възползват от получаването на българско гражданство", отбеляза председателят на ДАНС.

В отговор на въпрос руски ли са гражданите, които не са поддържали инвестиции, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни: Не само за руски граждани, има и граждани на други държави. Основното, което открихме след като проверихме масиви на партньорски служби и на държави по произход, е известен брой лица с различни криминалистически регистрации, включително и неприключили наказателни производства, съобщи Георгиев. Той изтъкна, че тези регистрации са извършени, след като е придобито гражданството.

Ципов обяви, че МВР ще излезе с препоръки за подобряване на процедурата. Сформира се Междуведомствена работна група за разглеждане на предложенията по Закона за българското гражданство, обясни той.

Миналия месец Европейската комисия представи доклад, в който посочи България като една от трите страни (наред с Кипър и Малта), в които се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация. В тези три държави няма нито задължение за физическо пребиваване на гражданина, нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданството, изтъкна Брюксел, като подчерта че като цяло предоставянето на гражданство и право на пребиваване в ЕС срещу инвестиции крие рискове и опасности. Изразени бяха опасения по отношение на сигурността, прането на пари, данъчните измами и корупцията. В отговор българското правителство реши да предложи промени в Закона за българското гражданство, които  предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции.