Депутатите отложиха обсъждането на проектите за промени в Правилника на Народното събрание, свързани с удръжките от възнагражденията им при неоправдани отсъствия. Предложението за отлагане на разглеждането беше направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и прието с 89 гласа "за" и 1 "против".

"Необходимо ни е още техническо време за подготовката на доклада за нуждите на обсъждането", аргументира се той, цитиран от БТА.

Вчера, с гласовете на депутатите от ГЕРБ, НФСБ и "Воля", правната комисия в парламента прие промени в правилника, според които народните представители, които имат три последователни неоправдани отсъствия или общо пет за месеца, няма да получават никакво възнаграждение или пари за допълнителни разходи. Против предложението, дошло от партията на Валери Симеонов, гласуваха от ДПС, а от коалиционния й партньор ВМРО се въздържаха. Това се случи в отсъствието на депутатите от "БСП за България", като целта е именно те да останат без заплати, след като не участват в пленарни заседания от две седмици заради скандалите около Изборния кодекс.

Според приетия дневен ред депутатите трябваше да разгледат в зала общо пет проекта за промени в парламентарния правилник, свързани с размера на месечните им възнаграждения.

От НФСБ предлагат освен одобреното вчера в комисия, ако депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания за деня, той да губи половината от дневното си възнаграждение, искат още от партията.

От ГЕРБ искат при неоправдано отсъствие на народен представител от поименна проверка да се удържат 750 лева от месечното му възнаграждение.

Предложението на ВМРО пък е на депутат, който не е участвал в повече от половината регистрации при откриване на пленарните заседания и в повече от половината поименни проверки през месеца, да му се удържат две трети от основното му месечно възнаграждение. Патриотите имат и друга идея - парите на народните представители да се преизчисляват ежегодно от 1 юли.

От БСП внесоха още в края на миналата година искане за намаляване на заплатите на депутатите на 2976 лева и нов начин за изчисляването им.

Сега основната депутатска заплата е 3519 лева, а според сегашния правилник колкото и да отсъстват без оправдание, народните избраници получават задължително една трета от нея - или 1173 лева. Т.нар. безотчетни пари за допълнителни разходи са две трети от заплатата, или около 2346 лева.