Парламентът прие промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" промените гласуваха 95 народни представители, "против" - 25 и "въздържали се" - 11, с което законопроектът бе приет на първо четене, предаде "Фокус".

Парламентът реши датата 1 януари 2019 г. за влизане в сила на възможността за издаване на български лични документи с електронна  идентификация, които са част от новото поколение документи, да бъде променена на 1 януари 2020 г. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

Основната част от измененията са свързани с въвеждането на документ - карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице на такъв служител. Въпреки наличието на този нов документ в законовата уредба съществува практическа невъзможност за неговото издаване. Към настоящия момент доставката на бланки за български лични документи се осъществява по договор, сключен през 2016 г., в който не е предвидена бланка на карта на служител в структура на НАТО и на зависимо лице, поради което не са налице условия за издаване на такива документи.

Такава бланка се предвижда да бъде изготвена при провеждане на процедура за избор на изпълнител по обществената поръчка за реализиране на Модел за централизирано персонализиране на български лични документи поколение 2019, одобрен от Министерския съвет. Издаването на този вид документи може да започне най-рано в средата на 2020 г. след пускане в експлоатация на новата система за издаване на български лични документи.

Идеята на промените е до наличието на техническа възможност за издаване на карти да се създаде бърз и лесен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица на територията на Република България. Според вносителите механизмът не би следвало да натоварва административно чуждестранните военнослужещи и да е лесно приложим от съответните компетентни структури.

При дебатите от БСП заявиха, че така се отлага с една година влизането в сила на параграфи от Закона за българските лични документи, свързани с електронната идентичност. Влизането в сила на електронната идентичност, ключът към електронното управление, се отлага за пореден път, каза Димитър Данчев от левицата.