Македонският премиер Зоран Заев пристига лично в София за среща с Бойко Борисов. Това съобщи късно снощи македонската телевизия "Сител". Информацията все още не е потвърдена от българското правителство, предаде БНР.

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вчера, при разговор с нея, Борисов заяви, че европейската перспектива пред Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет. В рамките на срещата ще се подпишат важни документи за приобщаване на региона към ЕС.

Това се случи, след като първоначално България обяви официално на ЕК, че не приема договорната рамка за преговори за влизане на Северна Македония в съюза, тъй като тя не изпълнява договорките. По-късно обаче стана ясно, че в телефонен разговор Борисов и Заев са се разбрали да опитат да намерят решение.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща.

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

"Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен."

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи. Захариева предупреди:

"Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси."

Външните министри вече разговаряха в рамките на съвместното председателство на София и Скопие. В рамките на срещата първият дипломат на Германия - Хайко Маас беше категоричен: че се работи активно за следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз, но интересите на всяка дързжава трябва да бъдат защитени.

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси. В рамките на срещата на върха на Берлинския процес днес ще бъдат ще бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "зелената сделка" на Европейския съюз.